NA OVOJ BILJCI SRBI ZARAĐUJU DO 1.400 EVRA PO LITRU! Uspeva posle tri godine, a evo šta prave od nje

Milan Petrović avatar

Smilje – organski proizvod sa velikim potencijalom u Srbiji

Srbija se sve više ističe kao jedan od vodećih proizvođača organskog smilja u svetu. Novica Šutić iz Gornje Mutnice kod Paraćina je pre više od 11 godina zasadio prve plantaže smilja ispod Rtnja, što je bio pionirski poduhvat za ovu oblast. Danas, sav ubrani smilj prerađuje u skupo eterično ulje, čija cena na svetskom tržištu iznosi između 400 i 1.400 evra po litru.

Šutić je uspeo da stvori potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, čak pretvarajući biološki otpad u pelete koje koristi kao gorivo, stvarajući cirkularnu ekonomiju sa nultom tačkom otpada. Smilje je biljka koja bi trebala da traje između 10 i 15 godina, ali još uvek nije precizno određen njen životni vek u Srbiji. Ipak, već posle treće godine uzgoja, smilje se može isplatiti.

Ulaganja u smilje nisu mala, kreću se od 3.000 do 5.000 evra po hektaru. U prvoj godini se mogu pokriti osnovni troškovi, a pravi profit se može očekivati tek u trećoj godini. Šutić ističe da je upravo kvalitetan i posvećen tim stručnjaka ključan za uspeh u ovom poslu. Trenutno, u njegovoj firmi je zaposleno 12 ljudi, ali tokom čitavog procesa proizvodnje, od branja do destilacije, angažuje se između 300 do 500 ljudi.

Smilje se može koristiti za različite namene, prvenstveno za proizvodnju kozmetičkih preparata. Takođe, često se koristi i kao ukrasna biljka za bašte i terase, a popularne vrste smilja za uzgoj u Srbiji su sredozemno smilje.

Uzgajanje organskog smilja može biti unosan posao, ali zahteva dobro poznavanje procesa i angažovanje stručnog tima. Srbija se ističe kao jedan od značajnih proizvođača ove aromatične biljke, a Novica Šutić je primer uspešnog preduzetnika koji je uspeo da izvuče maksimum iz proizvodnje smilja.

U zemlji gde se organska proizvodnja sve više promoviše, smilje može biti jedna od ključnih biljaka koje doprinose ekonomskom razvoju i otvaranju novih radnih mesta. Sa pravilnim ulaganjem i pažljivom proizvodnjom, smilje može postati simbol održivog i profitabilnog agrobiznisa u Srbiji.

Milan Petrović avatar