Letnja sezona i rizik na putevima, ovo su opasnosti za vozače

Milan Petrović avatar

Letnja sezona je u punom jeku, a sa sobom donosi i povećani rizik na putevima. Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja upozorava da su ekstremne letnje vrućine posebno opasne za vozače.

„Sve što imate u životu vozite – vašu suprugu, decu, ako pogrešite može skupo da vas košta, nije bitno da li će propasti dan aranžmana, ništa nije bitnije od bezbednosti i života“, upozorio je Okanović za RTS. On ističe da vrućine na vozače utiču kao da su konzumirali alkohol.

Špic letnje turističke sezone tradicionalno donosi velike gužve na graničnim prelazima i putevima. Veliki broj ljudi kreće ka turističkim centrima kako u zemlji, tako i u inostranstvu. Pored toga, na putevima je i veliki broj Turaka koji se vraćaju u svoju zemlju iz Zapadne Evrope, vozeći često i po 10 sati bez odmora.

„Setite se Turaka koji voze 15 sati bez odmora, oni su najumorniji na našim putevima. Ako stanete na auto-putu svi saputnici bi trebalo da izađu van kolovoza“, istakao je Okanović.

Okanović naglašava važnost obaveznih pauza na odmorištima, ističući da ljudima treba objasniti da postoji uređaj koji prati koliko su vozači za volanom. On apeluje da vozači slobodno mogu da stanu da bi se odmorili. Govoreći o kritičnim tačkama, ističe da Ibarska magistrala nije opterećena kao ranije, pa je samim tim i bezbednija.

Važno je napomenuti da je svaki put rizičan ako vozači vrše rizična preticanja i ne odmaraju se redovno. Okanović ističe da je važno da se fokusirate na saobraćaj i pratite saobraćajne znakove.

Lekari savetuju da se na svaka dva sata vožnje prave odmor, jer umor može dodatno otežati dalju vožnju. Visoke temperature na vozača mogu uticati kao alkohol, stoga je važno da se vozači fokusiraju na saobraćaj.

Pored toga, Okanović naglašava pojačane kontrole policije zbog festivala, te apeluje na posetioce da pronađu alternativne načine za siguran povratak kući ukoliko su konzumirali alkohol.

„Policija je raspoređena tako da ne možete da uđete u saobraćaj ako ste pod uticajem alkohola. Najbolje je da vas zaustavi policija, a ne bandera ili kamion“, istakao je Okanović.

Uz sve mere opreza, važno je da vozači budu odgovorni i vode računa o svojoj bezbednosti i bezbednosti drugih učesnika u saobraćaju tokom letnje sezone.

Milan Petrović avatar