Laburistima 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu, Konzervativci posle 14 godina odlaze sa vlasti

Milan Petrović avatar

Nakon 14 godina vlasti konzervativaca, laburisti su pobedili na parlamentarnim izborima u Velikoj Britaniji osvojivši 410 od ukupno 650 mesta u Donjem domu parlamenta. Prema izlaznim anketama, konzervativna partija premijera Rišija Sunaka osvojila je samo 131 mesto. Sudeći prema predviđanjima, predsednik Laburističke partije Kir Starmer će postati sledeći premijer Velike Britanije.

Laburisti su ostvarili značajnu pobedu na ovim izborima, osvajajući većinu mesta u parlamentu i postavljajući sebe na poziciju da preuzmu vlast nakon 14 godina konzervativne vladavine. Ovo predstavlja veliku promenu u političkom pejzažu Velike Britanije i označava povratak laburista na vodeću poziciju u državi.

Kir Starmer, lider Laburističke partije, biće potencijalni novi premijer Velike Britanije nakon što je njegova stranka osvojila veliku većinu mesta u parlamentu. Ovo je ogroman uspeh za laburiste koji su uspeli da se vrate na političku scenu i da preuzmu kontrolu nad državom.

Riši Sunak, lider Konzervativne partije, suočava se sa porazom na ovim izborima, osvojivši samo 131 mesto u parlamentu. Ovo označava kraj 14 godina konzervativne vlasti u Velikoj Britaniji i otvara put laburistima da preuzmu kontrolu i implementiraju svoje politike.

Laburistička partija osvojila je većinu mesta u parlamentu na ovim izborima, što će im omogućiti da formiraju novu vladu i preuzmu kontrolu nad zemljom. Ovo je važan trenutak u političkoj istoriji Velike Britanije i označava povratak laburista na vlast posle 14 godina.

Kir Starmer postaje ključna figura u politici Velike Britanije, kao potencijalni novi premijer koji će voditi zemlju u narednom periodu. Njegova stranka, Laburistička partija, pokazala je snagu i podršku birača osvajanjem većine mesta u parlamentu.

Ovi parlamentarni izbori označavaju kraj ere konzervativne vlasti u Velikoj Britaniji i otvaraju novo poglavlje u političkoj istoriji zemlje. Laburisti su uspeli da povrate povrenje birača i da ostvare značajnu pobedu na ovim izborima, postavši tako lideri u parlamentu.

Kir Starmer će imati ključnu ulogu u vođenju zemlje u narednom periodu, kao lider Laburističke partije i potencijalni novi premijer Velike Britanije. Njegova politika i vizija za zemlju će biti od presudnog značaja za budućnost Velike Britanije i za implementaciju novih reformi i politika.

Laburisti su obezbedili ogromnu većinu mesta u parlamentu na ovim izborima, što im omogućava da formiraju stabilnu vladu i da preuzmu kontrolu nad državom. Ovo je važan trenutak u političkoj istoriji Velike Britanije i može označiti početak novog političkog ciklusa u zemlji.

Kir Starmer je lider Laburističke partije i potencijalni novi premijer Velike Britanije, čiji će politički potezi i odluke biti od presudnog značaja za budućnost zemlje. Laburisti su uspeli da se vrate na vodeću poziciju u politici zemlje i da ostvare značajnu pobedu na ovim izborima.

Ukupno gledajući, laburisti su osvojili 410 mesta u parlamentu, dok su konzervativci osvojili samo 131 mesto. Ovo predstavlja veliku promenu u političkom pejzažu Velike Britanije i otvara put za formiranje nove vlade laburista koji će preuzeti kontrolu nad zemljom.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: