Kina uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit za buduća istraživanja

Milan Petrović avatar

Kineska nacionalna svemirska uprava (CNSA) nedavno je uspješno postavila u lunarnu orbitu relejni satelit Queqiao-2 za buduća istraživanja Mjeseca. Satelit je nedavno završio testove komunikacije u orbiti, potvrđujući da ispunjava zahtjeve misije. Plan je da pruža usluge prenosa komunikacije za četvrtu fazu kineskog projekta istraživanja Mjeseca, kao i za buduće misije istraživanja Mjeseca u Kini i drugim zemljama.

Satelit Queqiao-2 je uspješno završio testove komunikacije 6. aprila sa robotskom svemirskom letjelicom Čang’e-4, koja trenutno izvodi misiju istraživanja na suprotnoj strani Mjeseca. Također je sproveo testove komunikacije sa sondom Čang’e-6, koja tek treba biti lansirana, od 8. do 9. aprila. Queqiao-2 je lansiran 20. marta i ušao je u svoju ciljnu lunarnu orbitu 2. aprila.

Pored Queqiao-2, dva satelita za testiranje komunikacione i navigacione tehnologije, Tiandu-1 i Tiandu-2, također su poslata u svemir. Nakon što su ušli u svoje ciljne orbite 29. marta, razdvojili su se 3. aprila i sada sprovode seriju testova iz komunikacija i navigacije.

Queqiao-2 je lansiran 2018. godine za relejne komunikacije između Zemlje i Mjeseca. Orbita Queqiao-2 je bliža Mjesecu u poređenju sa Queqiao-1, što značajno poboljšava brzinu prenosa podataka. Također, Queqiao-2 ima bolju pokrivenost komunikacije na južnom polu Mjeseca u odnosu na Queqiao-1.

U budućnosti, Queqiao-2 će pružati usluge prenosa komunikacije za lunarnu sondu Čang’e-4 i misiju Čang’e-6, kako je planirano, te će sprovoditi naučna istraživanja. Raspoređivanje relejnog satelita Queqiao-2 ključni je korak za buduće kineske misije istraživanja Mjeseca, što je potvrdila i agencija Sinhua.

Podaci dobiveni tokom testova komunikacije su od velike važnosti za daljnja istraživanja Mjeseca i planove za buduće misije. Queqiao-2 će omogućiti brži i efikasniji prijenos podataka, što će olakšati istraživačima da dobiju relevantne informacije sa Mjeseca. Također će biti od velike koristi za praćenje i podržavanje svemirskih letjelica koje se nalaze u blizini ili na površini Mjeseca.

Kina je u proteklim godinama pokazala značajan napredak u istraživanju kosmosa, posebno kada je riječ o istraživanju Mjeseca. Relejni satelit Queqiao-2 predstavlja još jedan korak naprijed u ostvarivanju ambicioznih ciljeva kineskog svemirskog programa.

Sve informacije o uspješnom lansiranju Queqiao-2 i njegovim aktivnostima u orbiti potvrđuju da je Kina na pravom putu ka daljnjem istraživanju Mjeseca i kosmosa uopće. Ovaj poduhvat također pokazuje kako je kineska nacionalna svemirska uprava sposobna za izvođenje složenih svemirskih misija sa uspjehom.

Uz stalan napredak tehnologije i sve veću podršku vlade, kineski svemirski program nastavit će se širiti i unapređivati, donoseći novi naučni i tehnički napredak za čovječanstvo. Uz pomoć satelita poput Queqiao-2, istraživanje Mjeseca i drugih svemirskih tijela postat će još efikasnije i produktivnije, otvarajući nove mogućnosti za razumijevanje svemira i unapređenje znanja o njemu.

Milan Petrović avatar