Karbajk: Spoj automobila i e-bicikla

Milan Petrović avatar

Karbajk je inovativna mobilna sprava koja kombinira karakteristike e-bicikla i automobila. Sa četiri točka, krovom, zadnjim sedištima i prtljažnikom, ovaj električni vozilo može preći 75 kilometara sa jednim punjenjem. Dodatno, karbajk može skladištiti energiju putem solarnog panela na krovu.

Tehnički gledano, karbajk je e-bicikl sa pedala limitiranom na 250 vati, ali ima bateriju od 0,75 kilovata po satu. Vozilo je široko 80 centimetara, sa aluminijumskim krovom i čeličnim okvirom. Vozač može pokrenuti vozilo koristeći obe pedale i srednje postavljen valet motor, a brzina je ograničena na oko 25 kilometara na sat.

Comapnija „Karbajks“, osnovana 2022. godine od strane francuskih inženjera Gael Ričard i Lukas Vanason, planira da ponudi dve verzije ovog vozila – jedan za pojedince i drugi porodični model. Porodični model može prevoziti odrasle osobe i decu, zajedno sa namirnicama ili drugom robom.

Inspiraciju za karbike, kako kaže osnivač Vanason, dobio je zbog želje da zaštititi bicikliste od kiše i hladnoće. Vizija ovog inovativnog vozila jeste da kombinuje praktičnost e-bicikla sa udobnošću automobila.

Karbajk predstavlja budućnost urbanog prevoza za one koji žele da se kreću brzo i praktično po gradu, uz minimalne troškove i ekološki održiv način transporta. Ovaj inovativni koncept odjeknuti će na tržištu mobilnih sprava i pružiti korisnicima novu opciju za urbanu mobilnost.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: