Kako je nastao rolerkoster

Milan Petrović avatar

Rolerkosteri su popularna zabava u zabavnim parkovima širom sveta. Njihov glavni cilj je da pruže svojim „putnicima“ dozu uzbuđenja i adrenalina, često ih isprepadajući svojim brzim i zastrašujućim vožnjama.

Priča o rolerkosterima datira još iz 18. veka, kada je ruska carica Katarina Velika posmatrala decu kako se spuštaju niz brdo na sankama. Inspirirana ovim prizorom, razmišljala je o tome kako bi deca mogla da se zabave i tokom leta. Tako je došla na ideju saonica sa točkovima, koja je kasnije poslužila kao inspiracija za današnje rolerkostere.

Godine 1884. u Njujorku, sveštenik La Markus Tompson odlučio je da smisli neku zabavu koja bi privukla ljude i odvela ih iz kafana, gde su provodili svoje slobodno vreme. Inspirisao se pričom o ruskoj carici Katarini i odlučio je da napravi nešto slično. Tako je napravio prvi rolerkoster sa malim vagonima koji su se kretali duž šina, pri čemu je deo pruge bio podignut kako bi vagoni dobili na ubrzanju.

Ova inovacija je ubrzo privukla veliki broj ljudi, koji su želeli da isprobaju ovu uzbudljivu vožnju. Tompson je širom Amerike napravio skoro 50 rolerkostera, a pravi procvat ovog vida zabave došao je sa otvaranjem Diznilenda, gde su rolerkosteri postali nezaobilazan deo zabavnog parka.

Danas, rolerkosteri su popularni i prisutni u skoro svim zabavnim parkovima širom sveta. Vožnje su postale sve luđe, brže i opasnije, privlačeći avanturiste i ljude željne adrenalina. Amerikanci su uspeli da naprave veliki biznis od ovog vida zabave, iako je ideju prvobitno smislila ruska carica Katarina Velika.

Rolerkosteri su vremenom evoluirali, postajući sve veći, brži, s više krivina i oslonci, sa mogućnošću vertikalnih i horizontalnih vožnji. Postoje i tematski rolerkosteri, inspirisani filmovima, stripovima i drugim pop kulturama, pružajući doživljaj vožnje kroz različite svetove i scenarije.

Bez obzira na to da li ste ljubitelj adrenalina i brzine ili preferirate blaže vožnje, rolerkosteri su postali nezaobilazan deo zabavne industrije i sveta zabave. Svaka vožnja na rolerkosteru pruža svojim „putnicima“ jedinstveno iskustvo, koje ostavlja utisak i sećanje za ceo život. Uživajte u vožnji i doživite izazov koji pružaju rolerkosteri!

Milan Petrović avatar