Kada nevreme stiže u Srbiju: Novi vremenski preokret donosi jaku oluju sa dve nepogode, da li će biti superćelijska?

Milan Petrović avatar

U Srbiji se očekuje novi vremenski preokret sa jakom olujom koja može doneti dve nepogode, a postoji mogućnost da će biti i superćelijska oluja. Temperatura će dostići 39 stepeni Celzijusa sledeće sedmice, a već je počeo toplotni talas. Hidrometeorološki zavod Srbije i „Batut“ su izdali upozorenja, dok meteorolog Ivan Ristić najavljuje novo nevreme već za nekoliko dana.

Afrički anticiklon ponovo je stigao u Srbiju nakon dve nedelje prašumske klime, pa se očekuje da temperature dostignu tropske vrednosti. Međutim, Ristić upozorava da nevreme neće zaobići Srbiju ni ovog meseca.

Meteorolog Ivan Ristić predviđa da već sledećeg vikenda možemo očekivati nestabilan period sa manjim padom temperatura. Od 13. do 20. jula može se očekivati pad temperature i pojava pljuskova, grmljavine, grada i drugih nepogoda.

Klimatolozi ističu da će superćelijske oluje postati sve češće u Srbiji, zbog promene klime. Vladimir Đurđević navodi da se ovo novo stanje neće promeniti, već će se verovatno pogoršati u budućnosti. Meteorolog RHMZ-a Milenko Jovanović objašnjava da superćelijske oluje nisu ništa novo, ali se očekuje porast ekstremnih vremenskih pojava u budućnosti.

Na osnovu ovih prognoza, građani Srbije trebaju biti spremni za moguće nepogode i oluje koje bi mogle doneti velike štete. Potrebno je pratiti upozorenja meteorologa i preduzeti sve neophodne mere kako bi se zaštitili od mogućih posledica vremenskih nepogoda.

Milan Petrović avatar