AGENCIJA ZA BEZBEDNOST SAOBRAĆAJA I KOMPANIJA NIS ZA BEZBEDNOST NA PUTEVIMA „Na putu do nule – vežite se“

Milan Petrović avatar

Agencija za bezbednost saobraćaja i kompanija NIS su zajedničkim snagama sprovele kampanju pod nazivom „Na putu do nule – vežite se“, sa ciljem podizanja svesti o važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa u automobilima. U okviru ove kampanje, posetioci GAZPROM benzinske stanice „Sokolići 2“ na auto-putu „Miloš Veliki“ imali su priliku da isprobaju simulatore čeonog sudara i prevrtanja vozila, kako bi se u kontrolisanim uslovima uverili u značaj upotrebe sigurnosnog pojasa. Takođe, prisutni su imali priliku da isprobaju „pijane naočare“ kako bi se uverili kako alkohol i psihoaktivne supstance mogu uticati na vozače tokom vožnje.

Na događaju su prisustvovali Mirko Koković, pomoćnik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja, Davorin Perišić, menadžer za upravljanje rizicima u kompaniji NIS, kao i proslavljeni automobilista Dušan Borković, koji je i promoter kampanje. Predstavnici Agencije i NIS-a su istakli značaj saradnje institucija i društveno odgovornih kompanija kako bi se unapredila bezbednost saobraćaja i učesnika u saobraćaju.

Agencija za bezbednost saobraćaja je istakla da je sigurnosni pojas obavezan kako na prednjim, tako i na zadnjim sedištima u automobilu, ali da još uvek postoji veliki broj putnika koji ne koristi sigurnosni pojas. Sa procenatom od samo 85% vozača i suvozača i svaki peti putnik na zadnjem sedištu koji koristi sigurnosni pojas, postoji potreba za edukacijom i podizanjem svesti o važnosti korišćenja sigurnosnog pojasa. Kroz povećanje upotrebe sigurnosnog pojasa, posledice saobraćajnih nezgoda mogu biti značajno smanjene.

Davorin Perišić iz kompanije NIS je naglasio značaj saradnje sa Agencijom za bezbednost saobraćaja u cilju poboljšanja bezbednosti na putevima. Njihova kampanja pokušava da podigne svest o važnosti bezbedne vožnje i poštovanja saobraćajnih propisa. Interaktivne aktivnosti i edukacija koje su organizovane tokom ovog događaja imaju za cilj da promovišu vožnju bez alkohola i korišćenje sigurnosnog pojasa, kako bi se smanjio broj saobraćajnih nezgoda.

Dušan Borković, najbolji automobilista Srbije i Balkana, istakao je važnost saradnje svih društvenih činilaca kako bi se poboljšala bezbednost u saobraćaju. Kroz kontinuirani rad na podizanju svesti o bezbednosti, cilj je da se putnici podsete na važnost korišćenja sigurnosnog pojasa kao osnovne zaštite prilikom vožnje.

Ukupno gledano, kampanja „Na putu do nule – vežite se“ je pokazala važnost edukacije i podizanja svesti o bezbednosti u saobraćaju, posebno kada je reč o korišćenju sigurnosnog pojasa. Kroz saradnju Agencije za bezbednost saobraćaja i kompanije NIS, kao i angažovanje poznatih ličnosti poput Dušana Borkovića, cilj je da se učesnici u saobraćaju podstaknu da poštuju saobraćajne propise i koriste sigurnosne mere kako bi svi bili bezbedniji na putevima.

Milan Petrović avatar