Kada je istrčao iz zaklona, bacio se preko psa kako bi ga zaštitio od gelera. Jedan

Milan Petrović avatar

Boban Milenković Gute, mladić koji je poginuo tokom NATO bombardovanja 1999. godine, bio je vojnik koji se istakao svojom hrabrošću i plemenitošću. Rođen krajem sedamdesetih godina prošlog veka u selu Repište kod Vladičinog Hana, Boban je otišao na vojnu obuku i kasnije bio raspoređen na Kosovo i Metohiju, gde je učestvovao u borbama sa teroristima OVK.

Boban je bio poznat po svojoj ljubavi prema psima, a njegov stariji brat Dragiša priča da je voleo da bude graničar i kerovođa. Tokom bombardovanja, Boban je poginuo pokušavajući da spasi svog psa Gafa od kasetnih bombi. Njegova hrabrost i žrtva su ostavile dubok trag na njegove saborce i porodicu.

Nakon Bobanove smrti, njegov brat Dragiša obišao je Gafa koji je preživeo, ali je bio teško povređen. Boban je sahranjen uz vojne počasti, a njegova slika sa psom Gafom urezana je na spomeniku. Godinama kasnije, Bobanovi saborci redovno posećuju njegov grob kako bi ga odali počast.

Boban je posthumno odlikovan Ordenom za zasluge u oblastima odbrane i bezbednosti prvog stepena. U pripremi je podizanje spomenika u njegovu čast pored česme u njegovom rodnom selu. Priča o Bobanu Milenkoviću Guti je priča o plemenitosti, hrabrosti i žrtvi koja je inspirisala mnoge ljude širom Srbije.

Milan Petrović avatar