CATL opkladu stavila na natrijum-jonske baterije i polučvrste elektrolite

Milan Petrović avatar

CATL, najveći svjetski proizvođač baterija za električne automobile, stavio je opkladu na natrijum-jonske baterije i udvostručavanje prosječne energetske gustine uz pomoć polučvrstih elektrolita. Iako mnogi u industriji naginju prema čvrstim baterijama, CATL smatra da je ova tehnologija još uvijek nedovoljno održiva. Generalni direktor kompanije, Robin Zeng, ističe da su već deset godina radili na čvrstim baterijama, ali da su naišli na različite prepreke.

Pored CATL-a, i Toyota i Samsung najavljuju proboj na planu čvrstih baterija, ali se suočavaju s izazovima kao što su visoki troškovi i niska stabilnost baterija. Mnogi startapi se također odlučuju za različite tehnologije čvrstih baterija, ali ostaje otvoreno pitanje da li će se te tehnologije moći komercijalizovati u bliskoj budućnosti.

CATL je prošle godine zauzimao 37 odsto svjetskog tržišta baterija, a kompanija se uspješno usavršava i razvija prelazne tehnologije. Robin Zeng je najavio da CATL radi na novoj generaciji natrijum-jonskih baterija i tehnologiji s polučvrstim elektrolitima koja će udvostručiti energetsku gustinu existirajućih EV baterija. Iako nije dao konkretne informacije o specifikacijama, očekuje se da će nova tehnologija biti uskoro predstavljena.

Uzimajući u obzir sve ove informacije, čini se da će natrijum-jonske baterije i polučvrsti elektroliti biti ključni faktori u budućnosti električnih automobila, dok se čvrste baterije još uvijek suočavaju s izazovima i preprekama. Nastavit ćemo pratiti razvoj ove tehnologije i nadamo se da će se uskoro naći komercijalno održiva rješenja za čvrste baterije.

Milan Petrović avatar