Jun 2024. najtopliji otkako se prate temperature

Milan Petrović avatar

U junu 2024. godine zabilježena je najviša globalna temperatura od kada postoje mjerenja, sa prosječnom temperaturom vazduha od 16.66 stepeni. Ova temperatura bila je za 0.67 stepeni viša od prosjeka za period od 1991. do 2020. godine i za 0.14 stepeni toplija od prošlog juna. Prema Servisu za klimatske promjene Kopernik (C3S) pri Evropskoj uniji, ovo je 13. mjesec zaredom koji je oborio rekorde u toplini.

Podaci pokazuju da je jun 2024. godine bio 1.5 stepeni topliji nego isti mjesec u periodu od 1850. do 1900. godine, što predstavlja preindustrijsku referencu. Također, ovo je već 12. mjesec zaredom kada je zabilježeno prekoračenje granice od 1.5 stepeni u odnosu na preindustrijsko doba.

Evropa je također osjetila visoke temperature u junu 2024., sa prosječnom temperaturom od 1.57 stepeni iznad prosjeka za period od 1991. do 2020. godine. Ovo je drugi najtopliji jun ikada zabilježen u evropskoj istoriji. Također, jun je postao 13. mjesec zaredom sa rekordno visokim temperaturama širom svijeta.

Direktor Kopernika, Karlo Buontempo, ističe da je ovo više od statističke anomalije i da predstavlja ozbiljnu promjenu u klimatskim uslovima. On naglašava da će, čak i ako se ovaj ekstremni niz završi, dalje nastaviti trend zagrijavanja, osim ako se smanje emisije štetnih gasova. Prema procjenama naučnika, postoji velika vjerovatnoća da 2024. godina nadmaši prethodnu kao najtoplija u istoriji mjerenja temperatura.

Uzimajući u obzir ove alarmantne podatke, važno je nastaviti smanjivati emisije gasova s efektom staklene bašte i raditi na očuvanju životne sredine. Klimatske promjene imaju ozbiljan uticaj na planetu i zahtijevaju hitnu akciju svih društvenih aktera. Nadamo se da će svijet zajedno raditi na rješavanju ovog globalnog problema kako bi sačuvali planetu za buduće generacije.

U skladu s tim, važno je pratiti naučna istraživanja i preduzimati konkretne korake zaštite životne sredine. Samo zajedničkim naporima možemo zaustaviti dalje pogoršanje klimatskih promjena i sačuvati planetu Zemlju za buduće generacije.

Milan Petrović avatar