Jednoj osobi potrebno oko 40.000 dolara za troškove života

Milan Petrović avatar

Prema istraživanju kompanije za finansijsku tehnologiju Smart Aset, u najjeftinijim američkim saveznim državama potreban je godišnji prihod od oko 40.000 dolara kako bi se pokrili osnovni troškovi života. Najjeftinija savezna država je Zapadna Virdžinija, za kojom slede Arkanzas i Oklahoma. Domaćinstvu od jednog člana u Zapadnoj Virdžiniji potreban je prihod od 39.386 dolara za pokriće troškova koji uključuju stanovanje, prevoz, zdravstvenu zaštita, poreze i ostale uobičajene troškove. Srednja američka godišnja plata za radnike sa punim radnim vremenom iznosi skoro 60.000 dolara, ali radnici sa minimalnom platom u najjeftinijim državama značajno zaostaju za tom cifrom. Na primer, minimalna plata od 8,75 dolara po satu u Zapadnoj Virdžiniji iznosi samo 18.200 dolara godišnje.

Ovo istraživanje pokazuje koliko je važno razmatrati regionalne razlike u troškovima života kada se govori o standardima i platama radnika. Iako se može činiti da je godišnji prihod od 40.000 dolara dovoljan za pokrivanje osnovnih potreba u najjeftinijim državama, minimalne plate ne prate isti trend. To ukazuje na potrebu za pravednijom raspodelom prihoda i većom zaštitom radnika sa minimalnim platama.

U Zapadnoj Virdžiniji, Arkanzasu, Oklahomi, Severnoj Dakoti i Kentakiju, radnici sa minimalnim platama suočavaju se sa izazovima u osiguravanju osnovnih potreba poput hrane, stanovanja i zdravstvene zaštite. Ova istraživanja mogu poslužiti kao podloga za razmatranje politika koje bi mogle poboljšati životne uslove ovih radnika i omogućiti im dostojanstven život.

Mnoge države i kompanije već razmatraju povećanje minimalnih plata kako bi se radnicima osigurala bolja finansijska sigurnost i jednakost. Povećanje minimalnih plata ne samo da bi bilo korisno za radnike, već bi moglo imati i pozitivan uticaj na lokalnu ekonomiju, jer bi povećanje prihoda radnika moglo dovesti do veće potrošnje i podrške lokalnim preduzećima.

Ukupno gledano, ovo istraživanje pokazuje važnost razmatranja regionalnih razlika u troškovima života kako bi se obezbedila pravednija raspodela prihoda i bolji uslovi za sve radnike, bez obzira na to u kojoj državi se nalaze. Sistem minimalne plate treba da bude prilagođen regionalnim specifičnostima kako bi se osigurala ekonomska stabilnost i socijalna pravda.

Milan Petrović avatar