Jasna poruka SAD da je litijum strateška šansa za ubrzanje razvoja Srbije

Milan Petrović avatar

Poltički analitičar Marko Matić izjavio je da je litijum strateška prilika za razvoj Srbije i da bi uključivanje u svetsku ekonomiju bilo ključno. Američki funkcioneri su zainteresovani za partnerstvo u eksploataciji litijuma u Srbiji. Postoji plan da se litijum ne samo kopa u Srbiji, već da se proizvode baterije i električni automobili, kako bi se višak vrednosti zadržao u zemlji.

Matić smatra da ovo predstavlja ogromnu priliku za Srbiju i da dijalog o tome treba što pre započeti. Također, ističe da je važno da Srbija očuva mir i stabilnost u regionu, što je u interesu SAD.

On naglašava potrebu za zastupljenošću Srbije na svim relevantnim forumima, čak i ako nije članica, kako bi se zaštitili nacionalni interesi. Matić pozdravlja prisustvo srpskog ministra spoljnih poslova Marka Đurića na večeri sa predstavnicima NATO-a, koju organizuje američki državni sekretar Entoni Blinken.

Na samitu NATO-a u Vašingtonu je zaključeno da alijansa treba da pruži dugoročnu pomoć Ukrajini u borbi protiv Rusije. Visoki zvaničnici NATO-a su informisali o situaciji na frontu u Ukrajini, naglašavajući gubitke obe strane. Rusija ima logističke probleme i uvozi municiju iz Irana i Severne Koreje, ali još uvek predstavlja ozbiljnu pretnju Ukrajini.

NATO je spreman za dugoročnu pomoć Ukrajini i brzu isporuku neophodne opreme. Potrebni su mehanizmi kako bi se Ukrajini pružila podrška što pre. Situacija je ozbiljna, ali NATO je posvećen obezbeđivanju pomoći Ukrajini u borbi protiv Rusije.

U zaključku, važno je naglasiti da Srbija ima priliku da se uključi u svetsku ekonomiju kroz eksploataciju litijuma, dok NATO pruža podršku Ukrajini u borbi protiv Rusije. Oba procesa su ključna za stabilnost i razvoj regiona.

Milan Petrović avatar