Isplata penzija danas i sutra

Milan Petrović avatar

Isplata junskih penzija završava se ovih dana, a najbrojnija kategorija osiguranika – zaposleni, će dobiti svoje penzije u naredna dva dana. Danas će novac biti uplaćen na tekuće račune, dok će sutra stići na kućne adrese ili šaltere pošte, zavisno od toga kako su korisnici izabrali.

Prvi korisnici koji su primili penzije ovog meseca bili su oni iz kategorije samostalnih delatnosti, 2. jula. Sledećeg dana, 5. jula, novac je uplaćen vojnim i poljoprivrednim penzionerima, nezavisno od toga koji način primanja penzija su izabrali.

Prosečna penzija za maj mesec iznosila je 45.732 dinara, što je za dinar više u odnosu na april. Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je naplatio 9,6 milijardi dinara doprinosa zaposlenih u prvih šest meseci ove godine, što je 2,4% više nego što je bilo predviđeno finansijskim planom.

Direktor Fonda PIO, Relja Ognjenović, izjavio je da je tokom prvih šest meseci naplaćeno više prihoda od doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje za 55 milijardi dinara, što je povećanje od 15,61% u odnosu na isti period prethodne godine.

Ognjenović je naglasio da penzioneri mogu biti sigurni u vezi sredstava potrebnih za isplatu penzija, kao i povećanje njihovih primanja.

Isplata penzija je važna tema za mnoge građane, a Fond PIO nastoji da obezbedi stabilnost u isplati kako bi penzioneri mogli da računaju na redovna primanja. Odluka o načinu isplate, bilo putem tekućeg računa ili direktno na kućnu adresu, olakšava korisnicima da dobiju svoje penzije na način koji im najviše odgovara.

Milan Petrović avatar