Honda Prelude Concept na Goodwood festivalu brzine

Milan Petrović avatar

Hondin sportski coupe Prelude je ukinut 2001. godine, ali Japanci već neko vreme pripremaju njegov povratak.

Za početak je na prošlogodišnjem Sajmu mobilnosti u Tokiju prikazan novi Prelude u koncept izdanju, ali je već tada bio jasno da za nekoliko godina možemo očekivati i serijski model.
U međuvremenu se pojavila informacija da serijski Prelude nove generacije stiže u drugoj polovini 2025. godine, i to kao automobil dizajniran da spoji elektrifikaciju i zadovoljstvo u vožnji.
Kao najava će na predstojećem Goodwood festivalu brzine biti predstavljen Prelude Concept, ali sada u atraktivnoj crvenoj boji i sa crvenim kočionim kleštima.
Takođe, tu su i suptilni aero body kit od ugljeničnih vlakana i crni alu točkovi od 20 inča.
U pitanju je 2+2 automobil sa 2,0 litarskim četvorocilindričnim e:HEV pogonom, koji će po nekim informacijama raspolagati sa više od 210 KS, a imaće prednji pogon.
Novi Prelude bi treblao da bude dugačak oko 4300 mm, širok 1790 mm, visok 1300 mm i sa međuosovinskim rastojanjem od 2575 mm.
Takođe, nova generacija će biti dostupna u verzijama sa volanom na lijevoj i desnoj strani.
Kako se navodi, Prelude će pružati savršenu ravnotežu uzbudljivog zadovoljstva u vožnji i izuzetne efikasnosti, otjelotvorujući Hondinu dugoročnu posvećenost elektrifikaciji u elegantnom i dinamičnom paketu.
Originalni Prelude je debitovao u Evropi pre 45 godina i služio je kao uzbudljiva, visoko-performansna izložba Hondine najsavremenije tehnologije tokom pet generacija do 2001. Novi model obećava da će biti prikladan povratak za renomirano ime, jer pruža ubjedljiv spoj stila i sofisticiranosti uz hibridni pogon, prenosi Autoblog.rs.
Naziv „Prelude“ se odnosi na uvodno muzičko djelo i na odgovarajući način pozicionira automobil kao preteču budućih modela koji oličavaju Hondinu posvećenost sportskim performansama.
Tomojuki Jamagami, glavni inženjer i vođa projekta, ističe: „Novi Prelude ne samo da označava najnovije poglavlje u našoj hibridnoj priči koja se stalno razvija, već je i proizvod 25 godina pionirskog hibridnog istraživanja i razvoja. To obezbjeđuje da ovaj model zadrži svoj ‘sportski’ DNK tako što savršeno kombinuje efikasnost i ekološke prednosti elektrifikovane vožnje sa uzbudljivim iskustvom za volanom, uz povećano zadovoljstvo u vožnji.”
„Pored toga, Prelude demonstrira neprekidnu važnost hibridnih pogonskih sklopova kao dijela Hondine strategije elektrifikacije automobila – ključni korak ka našoj posvećenosti da 100% prodaje novih vozila bude električno ili na vodonične gorive ćelije do 2040.

Novi Prelude označava pionirski korak japanskog proizvođača vozila u smjeru elektrifikacije i sportskih performansi. Sa fokusom na efikasnost i zadovoljstvo u vožnji, ovaj automobil donosi spoj moderne tehnologije i tradicionalnog sportskog duha marke Honda.
Uz predstavljanje konceptnog izdanja na Goodwood festivalu brzine, očekuje se da će novi Honda Prelude pružiti vozačima jedinstveno iskustvo uz elegantan dizajn i visoke performanse.
Sa hibridnim pogonom e:HEV i više od 210 KS, ovaj automobil obećava da će zadovoljiti i najzahtjevnije ljubitelje sportskih automobila. Sa prednjim pogonom i modernim tehnološkim karakteristikama, Prelude će se sigurno istaknuti na tržištu automobila kao simbol inovacije i kvalitete.
Honda je pokazala posvećenost elektrifikaciji automobila kroz ovaj model, naglašavajući važnost hibridnih pogonskih sklopova kao dijela svoje strategije za budućnost.
Sa svojim elegantnim dizajnom, visokim performansama i fokusom na efikasnost, novi Honda Prelude obećava da će ostvariti uspeh na tržištu sportskih automobila i doneti svježinu na svetu automobilske industrije.

Milan Petrović avatar