Gugl će platiti 350 miliona dolara akcionarima zbog bezbednosnog propusta

Milan Petrović Avatar

Kompanija Google je pristala da isplati 350 miliona dolara akcionarima koji su je tužili zbog softverskog problema na društvenoj mreži Google+, koja je kasnije ugašena, saopštio je danas sud u San Francisku. Softverski problem je ugrozio bezbednost podataka korisnika platforme i 2018. godine doveo do razotkrivanja njihovih ličnih podataka, prenosi Rojters.

Uprkos tome, Google je mesecima krio da je došlo do bezbednosnog propusta, dok je javno isticao svoju posvećenost očuvanju bezbednosti podataka njegovih korisnika, navodi agencija.

Tužba protiv Googlea podignuta je zbog toga što je kompanija znala za propust u zaštiti podataka korisnika Google+ mreže, ali to nije javno objavila kako bi sprečila pad vrednosti svojih akcija. Bezbednosni propust omogućio je programerima aplikacija da pristupe ličnim podacima korisnika, uključujući imena, adrese, email adrese, zanimanja, pol, starost i druge informacije.

Google je izdao saopštenje u kojem se izvinio zbog propusta u zaštiti podataka i izrazio žaljenje zbog grešaka koje su dovele do zatvaranja Google+ mreže. Kompanija je 2018. godine najavila da će ugasiti Google+ zbog bezbednosnog propusta koji je uticao na više od 500 000 korisničkih naloga.

Nakon toga, Google je sproveo istragu koja je pokazala da su lični podaci korisnika bili izloženi riziku od zloupotrebe od strane programera aplikacija, ali i drugih neovlašćenih osoba.

Ova kazna samo je jedna u nizu koju je Google platio zbog kršenja propisa o zaštiti podataka korisnika. Kompanija je 2019. godine pristala da plati 170 miliona dolara kazne američkom Federal Trade Commission zbog istog bezbednosnog propusta na Google+ mreži. U istoj godini, Google je platio i 40 miliona funti kazne Vladi Velike Britanije zbog istog incidenata.

Iako je Google+ mreža bila manje popularna od drugih društvenih mreža kao što su Facebook, Twitter i Instagram, propust u zaštiti podataka korisnika predstavlja ozbiljan problem za kompaniju koja se suočava sa sve većim zahtevima zaštite privatnosti korisnika.

Odluka suda u San Francisku da Google isplati kaznu od 350 miliona dolara akcionarima koji su ga tužili zbog softverskog problema na Google+ mreži, predstavlja važan presedan u zaštiti prava akcionara u slučajevima kršenja propisa o zaštiti podataka korisnika.

Uprkos tome što je Google prihvatio da isplati ovu kaznu, kompanija se i dalje suočava sa kritikama zbog načina na koji je reagovala na bezbednosni propust na Google+ mreži. Mnogi smatraju da je Google trebalo ranije da obavesti korisnike o propustu, umesto što je to radio mesecima nakon što je saznao za problem.

Ova kazna takođe naglašava važnost transparentnosti u zaštiti podataka korisnika, posebno u slučajevima kada su ti podaci ugroženi. Kompanije poput Googlea, koje upravljaju ogromnim količinama ličnih podataka korisnika, imaju veliku odgovornost prema njima i moraju preduzeti sve potrebne mere kako bi zaštitili te podatke od zloupotrebe.

U protivnom, mogu se suočiti sa ozbiljnim finansijskim gubicima, kao što je to slučaj sa Googleom, ali i gubicima poverenja korisnika i akcionara. Nadamo se da će ova kazna poslužiti kao opomena drugim kompanijama da ozbiljno shvate zaštitu podataka korisnika i da preduzmu sve neophodne korake kako bi sprečile njihovo neovlašćeno korišćenje.

Milan Petrović Avatar