Goca je tati ispunila želju i ne kaje se! Jedina je žena u Novom Sadu koja radi ovaj posao

Milan Petrović avatar

Novosađanka Gordana Đurić (46) je jedina žena koja vozi gradski autobus ulicama Novog Sada, i to onaj, veliki „zglobni“ autobus. Završila je srednju saobraćajnu školu, smer vozač motornih vozila, ali nikada nije ni pomislila da će raditi kao vozač autobusa. Počela je da bi ispunila želju ocu, ali je tokom vremena zavolela ovaj posao.

Goca vozi autobus na visokim temperaturama, ali kaže da joj nije teško jer vozila su klimatizovana i udobna za vožnju. Putnici reaguju pozitivno kada vide ženu za volanom autobusa, a Gordana kaže da se stvara neka vrsta „komšijske“ komunikacije sa putnicima. Ona smatra da u 21. veku više ne postoje muško-ženski poslovi i ističe da se žene uspešno bave raznim profesijama, uključujući i vozače, pilote, kapetane brodova, vojnike ili policajce.

Gordana opisuje susrete sa skeptičnim građanima koji se iznenade kada vide ženu vozača autobusa, ali nakon razgovora shvate da je ona profesionalna vozačica. Mnogi putnici se obraduju kada vide da žena vozi autobus i to joj i kažu prilikom vožnje. Goca se seća i zanimljivih situacija, kao što je jednom prilikom kada je grupa maturanata ušla u autobus sa bluetooth zvučnikom i ceo autobus je pevao zajedno.

U međuvremenu, u Novom Sadu je tim Naučno-tehnološkog parka uspešno testirao inovaciju koja spaja tehnologiju i gastronomiju – 3D štampanu čokoladu. Ova inovativna tehnologija omogućava „štampu“ čokolade uz pomoć 3D štampača, što predstavlja interesantan spoj tehnologije i hrane.

U zaključku, Gordana Đurić je primer žene koja se hrabro suočava sa predrasudama i uspešno obavlja posao vozača autobusa, pokazujući da žene mogu uspešno obavljati različite poslove, bez obzira na tradicionalne rodne uloge. Tehnološke inovacije poput 3D štampanja čokolade takođe pokazuju kako tehnologija može transformisati i unaprediti svakodnevni život ljudi. Nove ideje i nove perspektive ulaze u svet rada i doprinose razvoju društva u celini.

Milan Petrović avatar