EV rapidno gube na cijeni

Milan Petrović avatar

Cijene polovnih električnih vozila pada brže od benzinskih i dizel automobila

Istraživanje portala iSeeCars otkrilo je da cijene polovnih električnih vozila pada brže nego cijene benzinskih i dizel automobila te hibridnih vozila. Pad cijena električnih vozila iznosi 30% do 40% od juna prošle godine, dok je cijena benzinskih automobila pala samo za 3% do 7% u istom periodu. Unatoč dramatičnom padu cijena električnih vozila, još uvijek nema naznaka da će se ta vrijednost stabilizirati.

Prosječna cijena vozila s nultom emisijom štetnih plinova dramatično je pala u manje od godine dana, dok cijena automobila s unutarnjim sagorijevanjem ostaje stabilna. Primjerice, u lipnju 2023. godine, Tesla Model 3 bio je prosječno skuplji od BMW serije 3 za 2.635 dolara, dok je u svibnju 2024. situacija bila obrnuta, jer je Model 3 imao prosječnu cijenu nižu za 4.806 dolara od BMW-a.

Drugi primjer koji koristi iSeeCars je usporedba cijene BMW-a X3 i Tesle Model Y. U siječnju 2024. godine, prosječna cijena Modela Y bila je viša za 4.570 dolara u odnosu na X3, dok se ta razlika smanjila samo na 175 dolara u svibnju iste godine.

Analitičari tvrde da će cijene polovnih električnih vozila morati doseći dno u nekom trenutku, ali se čini da to još nije slučaj. Stoga, s obzirom na brzi pad cijena električnih vozila, možda je sada pravi trenutak za kupnju polovnog električnog vozila.

Uzimajući u obzir ove informacije, možda bi sada moglo biti pravo vrijeme da se razmotri kupnja električnog vozila umjesto vozila s unutarnjim sagorijevanjem. Unatoč trenutnoj nestabilnosti cijena, tempo kojim cijene električnih vozila padaju sugerira da bi uskoro mogli postati konkurentniji na tržištu polovnih vozila.

U konačnici, odluka o kupnji polovnog električnog vozila ili vozila s unutarnjim sagorijevanjem ovisi o različitim faktorima poput osobnih preferencija, financijskih mogućnosti te dostupnosti punionica za električna vozila u okolici. Važno je napomenuti da ulaganje u električno vozilo može biti održivije rješenje za zaštitu okoliša te dugoročno financijski isplativije nego ulaganje u vozila s unutarnjim sagorijevanjem.

Uzimajući u obzir navedene činjenice, budući kupci vozila trebali bi pažljivo razmotriti sve opcije prije donošenja konačne odluke. U trenutnoj situaciji na tržištu polovnih vozila, električna vozila možda predstavljaju povoljniju opciju nego ranije. Stoga, svakako se preporučuje istraživanje tržišta i savjetovanje s stručnjacima prije kupnje vozila kako bi se osiguralo da se napravi najbolji mogući izbor.
(Uređeno prema automoto.ncr.hr)

Milan Petrović avatar