Andriji Jorgiću dodeljen “Krst vožda Đorđa Stratimirovića”

Milan Petrović avatar

Centar za razvoj Šajkaške, organizacija koja se bavi promocijom srpske kulturne baštine i istorijskih vrednosti, dodelila je orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića“ direktoru časopisa „Borba“, Andriji Jorgiću. Orden, koji je uručen uz blagoslov Njegovog preosveštenstva Episkopa sremskog gospodina Vasilija i plemićke porodice Stratimirović, predstavlja visoko crkveno narodno priznanje za zasluge u očuvanju srpske kulturne baštine i patriotski rad.

U svečanoj ceremoniji koja se održala u prostorijama časopisa „Borba“, orden je uručen u prisustvu delegacije Fonda Vožda Đorđa Stratimirovića. Orden su uručili Danijel Kulačin, predsednik Centra za razvoj Šajkaške, Vladimir Jestrović, zamenik predsednika Organizacionog odbora Fondacije, koji je ujedno i član Centra za razvoj Šajkaške, i Aleksandar Đurđev, predsednik odbora Fondacije vožda Đorđa Stratimirovića.

Kulačin je istakao da Andrija Jorgić zaslužuje ovo priznanje zbog svoje posvećenosti očuvanju srpske kulturne baštine i podrške srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Takođe, napravio je paralelu između vožda Stratimirovića i časopisa „Borba“, naglašavajući da ova kuća predstavlja čuvara srpske tradicije i ćiriličnog pisma.

Vožd Stratimirović bio je predsednik srpske vlade tokom revolucije 1848. godine, koja je u svojim aktima naglasila važnost slobode štampe i zaštite ćirilice kao zvaničnog pisma u Vojvodstvu Srbije. Kulačin je istakao da časopis „Borba“ nastavlja taj duh slobode štampe i tradiciju ćiriličnog pisma, te da je digitalizacija lista „Borba“ važna za proučavanje srpske istorije.

Andrija Jorgić je izrazio zahvalnost za dobijeno priznanje i naglasio da svako priznanje ima svoju težinu i značaj. On je istakao da je rad koji stoji iza pojedinaca važan i vredan priznanja, te da će nastaviti da se posvećuje očuvanju srpske kulturne baštine i tradicije.

Orden „Krst vožda Đorđa Stratimirovića“ predstavlja samo jedno od mnogobrojnih priznanja koje se dodeljuju pojedincima za doprinos srpskoj kulturi i istoriji. Centar za razvoj Šajkaške nastavlja sa svojim radom u promociji nacionalnih vrednosti i tradicija, te se očekuje da će i u budućnosti dodeljivati priznanja zaslužnim pojedincima u srpskom društvu.

Milan Petrović avatar