Da li treba ići na plivanje tokom menstruacije

Milan Petrović avatar

Jedna majka nedavno je postala predmet rasprave na internetu nakon što je priznala da ide na plivanje sa svojom porodicom čak i kada ima menstruaciju. Na forumu Mumsnet, majka je otkrila da redovno ide na plivanje sa svojim partnerom i detetom svakog petka uveče, čak i tokom svog ciklusa. Njen post je izazvao burne reakcije među korisnicima foruma, koji su se podelili po pitanju da li je to prihvatljivo ponašanje ili ne.

Majka je objasnila da pliva samo na kraju svog ciklusa, kada je menstruacija praktično gotova, i da ne bi ušla u bazen sa jakim krvarenjem. Ipak, mnogi su izrazili svoje negodovanje i zgražavanje nad njenim postupkom, tvrdeći da je neprihvatljivo plivati sa menstruacijom i da bi trebala koristiti tampon ili menstrualnu čašicu. Jedan korisnik je čak predložio da bi to moglo biti ekvivalentno uriniranju u bazenu, što je nedopustivo ponašanje.

Ipak, bilo je i onih koji su podržali majku i njen izbor da ide na plivanje čak i tokom menstrualnog ciklusa. Neki su podelili svoja iskustva sa korišćenjem menstrualnih kupaćih kostima koji sprečavaju curenje i omogućavaju im da se osećaju udobno i bezbedno tokom plivanja. Drugi su istakli da pritisak vode u bazenu može zaustaviti ili usporiti menstrualni tok, te da curenje možda neće ni biti primetno drugima.

Rasprava o tome da li je prihvatljivo plivati sa menstruacijom i bez upotrebe tampona ili menstrualne čašice pokrenula je važnu temu o tabuima i stigmama koje prate menstrualno zdravlje žena. Važno je da se ova tema otvori i da se promoviše razumevanje, podrška i prihvatanje različitih pristupa o tom pitanju. Sve žene treba da imaju pravo da odluče šta je najbolje za njihovo telo i da se osećaju udobno i sigurno u svojim tela, bez straha od osude ili stigme.

U krajnjem slučaju, važno je da se promoviše otvoren dijalog o menstruaciji i da se razbije stigma i tabui koji je okružuju. Svaka žena treba da ima pravo da odlučuje o svom telu, svojim potrebama i svojim osećanjima, bez straha od osude ili osuje. Plivanje je zdrava i korisna aktivnost koja treba da bude dostupna svim ženama, bez obzira na njihovu fiziologiju.

U konačnici, važno je da se razvija svest i razumevanje o menstrualnom zdravlju i da se podržava sve žene da se osećaju udobno i sigurno u svojim telima. Plivanje sa menstruacijom može biti prihvatljivo za neke žene, dok druge možda preferiraju korišćenje tampona ili menstrualne čašice. Važno je da se razvije kultura razumevanja, podrške i prihvatanja različitosti i da se kroz otvorene razgovore i edukaciju otklone predrasude i tabui koji okružuju ovu temu.

Milan Petrović avatar