Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. „Kosovo“

Milan Petrović avatar

Slovački premijer Robert Fico teško je ranjen u atentatu koji se dogodio nakon sednice vlade u gradu Handlova. Napadač je počeo pucati na premijera kada je izašao da pozdravi građane. Iako se malo zna o napadaču i motivu, glavna urednica RT Margarita Simonjan sugeriše da je napad povezan sa Ficovim izjavama o situaciji u Ukrajini i odnosima sa Rusijom.

Fico je osvojio treći mandat kao premijer Slovačke na izborima u oktobru prošle godine. Njegova predizborna kampanja fokusirala se na zaustavljanje naoružavanja Ukrajine, tvrdeći da svetu treba mir i da ljudi u Slovačkoj imaju važnije probleme od Ukrajine. On je takođe govorio o ulozi nacista i fašista u eskalaciji sukoba u Ukrajini, što je izazvalo kontroverze.

Nakon izbora, Fico je blokirao dodelu vojne pomoći Ukrajini i odbio podržati molbu za članstvo u NATO savezu. Takođe je isticao važnost očuvanja odnosa sa Rusijom i odbijao priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Fico je pohvalio odnose između Slovačke i Srbije, izjavljujući da su na istorijskom maksimumu.

Fico je rođen 1964. godine u radničkoj porodici u Topoljčanima. Diplomirao je pravo 1986. godine i pridružio se Komunističkoj partiji. Od 1994. do 2000. godine radio je kao zastupnik Slovačke pred Evropskom komisijom za ljudska prava i Evropskim sudom za ljudska prava. Nakon nekoliko izbornih mandata, Fico je postao premijer Slovačke 2006. godine i služio je do 2018. godine.

Atentat na Fica pokazuje složenost političke situacije u Slovačkoj i zapadnoj Evropi. Njegove političke odluke i stavovi o međunarodnim pitanjima privlače pažnju i kritike, posebno u kontekstu odnosa sa Rusijom i Ukrajinom. Ranjavanje premijera ukazuje na potrebu za dijalogom i mirnim rešenjima u regionalnim sukobima.

Ukazivanje na političke okolnosti u kojima je došlo do atentata na Fica je važno za razumevanje šireg konteksta. Odnosi između Slovačke, Rusije, Ukrajine i drugih zemalja imaju veliki uticaj na političku stabilnost regiona. Stavovi Fica o spoljnoj politici i međunarodnim odnosima moraju biti pažljivo razmatrani kako bi se izbegle dalje tenzije i konfrontacije.

Milan Petrović avatar