Cene crnog napitka skočile od 1. jula

Milan Petrović avatar

Cene omiljenog napitka na tržištu su porasle od 1. jula, što je rezultiralo povećanjem cena tradicionalne kafe od 200 grama za 30 do 50 dinara. Razlika u cenama može biti velika, od 10 do 60 dinara po pakovanju. Neke radnje još uvek imaju starije zalihe, pa cene nisu promenjene u svim prodavnicama. Akcije mogu biti privlačne potrošačima, jer se kod nekih trgovaca popularni brendovi kafe mogu naći na sniženju i za 80 dinara jeftinije. Pakovanje koje košta 400 dinara u jednom marketu može biti na akciji za 320 dinara u drugom. Takođe, cene se razlikuju i među različitim prodavcima, pa isto pakovanje može biti jeftinije za 80 dinara kod jednog trgovca u odnosu na drugog.

Novi cenovnici su uvedeni od 1. maja ove godine, a akcize na kafu su povećane, što je takođe uzrokovalo rast cena na tržištu. Cene kafe na berzama su takođe porasle, posebno zbog problema sa vremenskim uslovima i sušom koja je pogodila najvećeg proizvođača kafe u svetu, Vijetnam. Stručnjaci predviđaju da bi cene kafe mogle pasti ukoliko bi se vremenski uslovi poboljšali. Prošle godine, u Srbiji je proizvedeno 16.942 tone pržene kafe, sa prosečnom potrošnjom od oko 4,4 kilograma po glavi stanovnika godišnje. U zemlji postoji više od 480 prerađivača kafe, koji uključuju kako velike kompanije, tako i male pržionice. U 2020. godini, uvezeno je 27.467 tona nepržene kafe u vrednosti od oko 84,4 miliona evra.

Ukupno, cene kafe su porasle na tržištu, kako zbog novih akciza, tako i zbog problema sa vremenskim uslovima koji su uticali na svetsku proizvodnju. Potrošači treba da obrate pažnju na promene u cenama kako bi pronašli najbolje ponude i uštedeli novac pri kupovini omiljenog napitka. Ova situacija pokazuje kako faktori poput politike, prirodnih katastrofa i tržišnih uslova mogu uticati na cene proizvoda koje svakodnevno konzumiramo.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: