Broj japanskih kompanija u Srbiji nikad veći

Milan Petrović avatar

Ministar vanjskih poslova Marko Đurić razgovarao je danas s veleposlanikom Japana u Republici Srbiji Akirom Imamurom i tom prilikom istaknuo je da su Srbija i Japan obilježili 140. godišnjicu prijateljstva u 2022. godini te da ta duga tradicija bilateralnih odnosa potiče daljnje širenje suradnje dviju zemalja.

Razgovornici su naglasili da će nadolazeći posjet ministrice vanjskih poslova Japana Yoko Kamikawa Srbiji pružiti priliku za razmjenu mišljenja o pitanjima od značaja za daljnje jačanje veza između Srbije i Japana, posebno u području ekonomije.

Šef srpske diplomacije ocijenio je da japanske kompanije, čiji broj u Srbiji iz godine u godinu raste, prepoznaju dobar poslovni ambijent, što je rezultat ozbiljne politike koju je provodila Vlada Republike Srbije proteklih 10 godina.

Što se tiče odnosa u regiji, Đurić je naveo da je Srbija usmjerena prema miru i stabilnosti, što je nužan preduvjet za napredak cijele regije, kao i proces pridruživanja Europskoj uniji.

U vezi s tim, ministar je istaknuo da je Beograd posvećen dijalogu s Prištinom te da želi imati konstruktivnu ulogu u pronalaženju održivih rješenja, ali da s druge strane ne postoji sugovornik za normalizaciju odnosa.

Imajući u vidu da će Osaka biti domaćin „Ekspo 2025“, gdje se očekuje i prisustvo delegacije iz Srbije, Đurić je pozvao Japan da bude jedan od sudionika Specijalizirane izložbe „Ekspo“, koja će se održati 2027. godine u Beogradu.

Ministarstvo vanjskih poslova danas je također izvijestilo da će Srbija biti domaćin ceremonije potpisivanja Sporazuma o besplatnom prekograničnom romingu u Jugoistočnoj Europi, u okviru procesa Digitalni dio platforme Zapadnog Balkana, zajedničke inicijative Evropske Unije i Zapadnog Balkana.

Uz to, Turska je predstavila usvajanje posebnog programa Vlade Republike Srbije za smanjenje troškova putovanja građana Srbije u tu zemlju, kao i proširenje zajedničke vizne liberalizacije sa Srbijom.

Svi ovi koraci ukazuju na nastavak jačanja partnerskih odnosa između Srbije i Japana te predstavljaju pozitivan pomak u suradnji dviju zemalja.

Milan Petrović avatar