Bivši Toro Roso predstavio bolid, koji sve više liči na Red Bul

Aleksandar Vuković Avatar

Tim Viza keš ap, koji je nekada nosio imena Toro Roso i Alfa Tauri, predstavio je svoj bolid za nadolazeću sezonu Formule 1 u Las Vegasu. Bolid VCARB-01 će biti vožen od strane Jukija Cunode i Danijela Rikarda, koji će zadržati iste bolide kao prošle sezone.

Filozofija ekipe je potpuno promenjena u odnosu na prethodne sezone, a tim će sada preuzeti koliko god pravila dozvoljavaju komponenti od Red Bulla. Ovo partnerstvo je izazvalo velike kritike, posebno od strane šefa Meklarena Zeka Brauna. Bolid sada poseduje prednje pull-rod i zadnje push-rod vešanje, slično onome što koristi Red Bull, dok je i sam oblik bolida sličniji šampionskom timu.

Komponente kao što su servo sistem, kočnice, menjač i izduvni sistem su takođe preuzeti od Red Bulla, dok je tim sam morao da dizajnira hladnjake za kočnice i monokok, u skladu sa tehničkim pravilima.

Ovo je prva promena imena tima od 2020. godine, kada je Alfa Tauri prethodno promenila svoje ime iz Toro Rosa. Viza keš ap je rumunski tim koji je 2019. godine kupio austrijski investitor.

Ipak, nije sve prošlo glatko. Red Bull Racing je već bio pod istragom svetske automobilske federacije (FIA) zbog veze između dva tima. Ipak, FIA je potvrdila da je sve u skladu sa pravilima, što znači da će Viza keš ap moći da koristi sve komponente koje je preuzeo od Red Bulla.

Menadžer tima je izjavio da su srećni što su uspeli da naprave ovakvu saradnju sa Red Bullom, koja će im omogućiti da nastave da se takmiče na najvišem nivou u Formuli 1.

Navijači su podeljeni u vezi ove saradnje. Dok jedni smatraju da je ovo korak unazad za nekada nezavisni tim, drugi smatraju da je ovo prilika koju nisu smeli da propuste kako bi se približili vrhu tabele.

Jedan od najvećih kritičara ove saradnje je Zek Braun, šef Meklaren tima. Braun je izjavio da je ovo “zabrinjavajući presedan” za sport i da bi ovo moglo dovesti do toga da manji timovi postanu “satelitski” timovi većih.

Očekuje se da će ova saradnja imati dugoročne posledice na sport, kako financijski tako i tehnološki.

Ipak, tim se nada da će uspeti da ostvari dobre rezultate u novoj sezoni, iako su svesni da će biti pod posebnom pažnjom zbog saradnje sa Red Bullom.

Bilo kako bilo, ovo je značajan korak za Viza keš ap tim, koji se nada da će novi bolid i saradnja sa Red Bullom omogućiti da se takmiče sa najboljima u Formuli 1.

Novi bolid će biti prvi put vožen na stazi u Las Vegasu, gde će se održati predsezonski testovi. Svi ljubitelji Formule 1 sa nestrpljenjem očekuju nastup timovima na stazi, kako bi videli u praksi kako će izgledati nova saradnja sa Red Bullom.

Biće zanimljivo videti da li će nova filozofija ekipe doneti željene rezultate u novoj sezoni Formule 1.

Aleksandar Vuković Avatar