BEOGRADU PRETI OPASNOST OD BUJICA I POPLAVA! Ova mesta su NAJKRITIČNIJA, treba ih IZBEGAVATI!

Milan Petrović avatar

U Beogradu se večeras nastavlja potop uz strašne scene u glavnom gradu Srbije. Jaka kiša pada već nekoliko sati, praćena obilnim pljuskovima i grmljavinom. Delovi grada su se pretvorili u bujične reke, sa padavinama koje su najobilnije nad južnim, centralnim i zapadnim obodom Beograda. Padavine su već premašile 50 litara kiše po kvadratnom metru u nekim delovima grada, sa očekivanjem da će tokom narednih sati pasti još 20 do 40 litara.

Snažan oblačni sistem se sporo premešta ka Sremu i Mačvi na zapad, zbog slabih visinskih strujanja, što može dovesti do dodatnih obilnih padavina. Postoji mogućnost da delovi Beograda ove noći prime više kiše nego što inače padne za mesec dana, što može uzrokovati urbane poplave i bujice. Vodovodna kanalizacija nije sposobna da primi tako veliku količinu atmosferske vode, te postoji opasnost od bujica na kosim terenima i ulicama, kao i od bujičnih poplava na manjim potocima.

Preporučuje se da se ljudi ne približavaju ovakvim mestima bez preke potrebe, zbog moguće opasnosti. Situacija se može postepeno smiriti i prestati sa kišom nakon 2 sata, sa tendencijom premeštanja kišnih oblaka dalje na zapad ka Mačvi, Podrinju i Kolubarskom okrugu. Nadležne službe prate situaciju i preduzimaju neophodne mere kako bi se smanjile štete izazvane ovim vremenskim nepogodama.

Milan Petrović avatar