BENZIN POSKUPEO! Evo koliko ćemo narednih nedelju dana plaćati gorivo u Srbiji!

Milan Petrović avatar

Cene goriva u Srbiji su ponovno porasle od danas, s litarom evro dizela koji će koštati 206 dinara i litrom evropremijum BMB benzina koji će biti 195 dinara. Nova cene će biti na snazi do sledećeg petka, 12. aprila. Dizel je ostao nepromenjen u odnosu na prošlu nedelju, dok je benzin poskupeo za 2 dinara.

Cena nafte u svetu prešla je 90 dolara. Prema podacima sa berzi, cena sirove nafte porasla je na 85,900 dolara, dok je cena nafte Brent dostigla 90,407 dolara. Konsultantska kuća za energetiku Vud Mekenzi je objavila izveštaj koji navodi da je više od petine globalnih kapaciteta za preradu nafte u opasnosti od zatvaranja. Analizirajući 465 kapaciteta za preradu nafte, utvrdili su da 21% tih kapaciteta bilo pod rizikom od zatvaranja u 2023. godini. Marže na benzin su niže, a postoji globalni pritisak da se smanje emisije ugljenika.

Većina lokacija koje su u opasnosti od zatvaranja nalazi se u Evropi i Kini, što dovodi u pitanje oko 3,9 miliona barela dnevno kapaciteta prerade nafte. Kompanija Convev izvestila je da je od 2009. godine zatvoreno oko 30 evropskih rafinerija, dok ih još uvek radi skoro 90. Ovo zatvaranje je rezultat konkurencije novijih i složenijih postrojenja na Bliskom Istoku i Aziji, kao i uticaja pandemije korona virusa.

Cena goriva je često promenljiva i zavisi od mnogih faktora, uključujući globalne cene nafte, političke nestabilnosti, pandemije i konkurenciju na tržištu. Vud Mekenzi ističe važnost kontinuiranog praćenja tržišta i prilagođavanja kapaciteta za preradu nafte kako bi se održala stabilnost i sprečilo zatvaranje rafinerija.

Ove informacije su važne za vozače u Srbiji, jer utiču na cene goriva na pumpama i njihovu svakodnevnu potrošnju. Važno je pratiti promene u cenama goriva i prilagoditi svoj budžet i planove vožnje u skladu sa tim.

Uz povećanje cena goriva i rizik od zatvaranja rafinerija, potrošači u Srbiji mogu očekivati da će cene goriva ostati visoke u narednom periodu. Važno je pratiti vesti i informacije o cenama goriva i tržištu nafte kako bi se informisali o najnovijim promenama i prilagodili svoje finansijske planove.

Uz veću potražnju i ograničene kapacitete za preradu nafte, moguća su dalja poskupljenja goriva u Srbiji i regionu. Vozači bi trebali da budu svesni ovih promena i da planiraju svoje putovanja i budžet u skladu sa novim cenama goriva.

Stabilnost cena goriva je važna za održavanje ekonomske sigurnosti i održavanje konkurentnosti na tržištu. Vlade i kompanije trebaju sarađivati kako bi balansirale potražnju i ponudu nafte i osigurale stabilnost cena goriva za građane i preduzeća.

Uz rastuću potražnju za energijom i ograničene resurse nafte, važno je da se preduzmu mere za smanjenje emisija ugljenika i prelazak na održivije izvore energije. Investiranje u obnovljive izvore energije i tehnologije za smanjenje emisija će biti ključno za budućnost energetskog sektora i zaštite životne sredine.

U zaključku, cene goriva u Srbiji porasle su danas, a globalne cene nafte takođe su u porastu. Vozači i potrošači trebaju biti svesni ovih promena i prilagoditi svoje finansijske planove i potrošnju goriva u skladu sa novim cenama. Važno je pratiti vesti i informacije o tržištu nafte kako biste bili informisani o najnovijim promenama i prilagodili svoje budžete i planove vožnje.

Milan Petrović avatar