Apple sprema budžetski VR Headset

Milan Petrović avatar

Apple je nedavno izašao s VR Headset-om, ali prodaja nije bila uspješna zbog visoke cijene od 3.500 dolara. Zbog toga Apple sada planira izbaciti budžetsku verziju VR Headset-a koja će biti dostupna po povoljnijoj cijeni. Prema najnovijim izvještajima, nova verzija VR Headset-a mogla bi imati nižu rezoluciju i veće fizičke dimenzije OLED panela. Apple je tražio informacije o proizvodnji OLEDoS panela od proizvođača poput Samsung-a i LG-ja kako bi pronašao pristupačnije panele za svoj novi proizvod. Novi displeji će imati manju oštrinu u usporedbi s Vision Pro verzijom, ali će i dalje biti bolji od nekih konkurentnih proizvoda. Apple još nije potvrdio spekulacije o novoj verziji VR Headset-a, pa ostaje da se vidi koliko bi proizvod eventualno mogao koštati.

Apple je poznat po svojim inovacijama i visokokvalitetnim proizvodima, ali je očito da je cijena njihovog VR Headset-a bila previsoka za potrošače. Zbog toga je kompanija odlučila razviti budžetsku verziju koja će biti pristupačnija i vjerovatno se bolje prodavati. Prema najnovijim informacijama, nova verzija VR Headset-a mogla bi imati nižu rezoluciju i veće fizičke dimenzije OLED panela u poređenju s Vision Pro verzijom. Ovo bi moglo rezultirati manjom oštrinom, ali i manjom cijenom proizvoda.

Apple je kontaktirao Samsung i LG kako bi dobio informacije o njihovoj proizvodnji OLEDoS panela. Prema specifikacijama koje su poslane, novi displeji bi trebali imati dijagonalu od 2 ili 2.1 inča i gustinu od 1.700 PPI. Iako će ovi displeji imati nižu rezoluciju u usporedbi s Vision Pro verzijom, i dalje će biti bolji od konkurentnih proizvoda poput Meta Quest 3 VR Headset-a koji ima gustinu od 1.218 PPI.

Prema izvještaju, očekuje se da će novi displeji biti upotrebljeni za jeftiniju verziju VR Headset-a jer Apple nema drugih planova za njihovu upotrebu. Kompanija još nije potvrdila ove spekulacije, ali se očekuje da će nova verzija biti dostupna po nižoj cijeni od trenutnog modela. Ostaje za vidjeti kako će potrošači reagirati na ovu novu varijantu i da li će uspjeti privući veći broj kupaca zbog pristupačnije cijene.

U zaključku, Apple se odlučio fokusirati na razvoj budžetske verzije VR Headset-a kako bi privukao veći broj potrošača. Prema najnovijim informacijama, nova verzija bi mogla imati nižu rezoluciju i veće dimenzije OLED panela u usporedbi s Vision Pro verzijom. Kompanija je kontaktirala proizvođače poput Samsung-a i LG-ja kako bi pronašla pristupačnije panele za svoj proizvod. Iako Apple još nije službeno potvrdio ove informacije, očekuje se da će nova verzija biti dostupna po nižoj cijeni od trenutnog modela. S obzirom na konkurenciju na tržištu VR Headset-a, bit će zanimljivo vidjeti kako će potrošači reagirati na novu verziju i da li će uspjeti privući veći broj kupaca.

Milan Petrović avatar