Amazon uvodi „Remarkable Alexa“ uz mjesečnu naknadu

Milan Petrović avatar

Amazon planira veliko unapređenje svog Alexa asistenta koji će omogućiti funkcije generativne AI. Nova verzija nazvana „Remarkable Alexa“ će imati složenije funkcije i personalizaciju, te će biti naplaćivana Amazon korisnicima. Cijena će se kretati između 5 i 10 dolara mjesečno, a očekuje se da će biti dostupna od avgusta.

Ovo će biti prva značajna promjena u Alexi od kada je Amazon predstavio ovog glasovnog asistenta uz Echo zvučnike prije deset godina. Amazon želi da sustigne konkurente poput ChatGPT-a i Google Geminia, te ceo projekat nadgleda CEO kompanije, Endi Džasi. Remarkable Alexa će omogućiti korisnicima da obavljaju kompleksne zadatke poput slanja emailova i naručivanja hrane iz jedne komande, a takođe će imati napredne funkcije za pametni dom.

Amazonov cilj je da generiše više prihoda od novog asistenta jer Alexa već duže vreme nije donosila profit kompaniji. Veliki broj zaposlenih koji su radili na razvoju sve više je otpušten krajem prošle godine. Remarkable Alexa će biti pružena kao posebna usluga i korisnici će možda morati nabaviti nove uređaje sa jačom tehnologijom kako bi mogli koristiti ovu naprednu verziju.

Upotreba ovog unapređenog asistenta će zahtevati mesečnu pretplatu od 5 do 10 dolara, a dosta korisnika već sada koristi besplatan verziju Alexa koja može da obavlja različite zadatke. Ipak, Amazon se nada da će Remarkable Alexa pružiti dodatne funkcije i personalizaciju koja će opravdati ulaganje u ovu uslugu.

U svakom slučaju, interes za ovu naprednu verziju Alexa raste, te se očekuje da će privući veliki broj korisnika koji su spremni da plate za dodatne funkcionalnosti i personalizaciju. Amazon je uložio dosta napora u razvoj ovog projekta i očekuje se da će Remarkable Alexa postati jedan od najboljih glasovnih asistenata na tržištu.

Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim informacijama o Remarkable Alexi, pratite nas na našim Facebook i Instagram stranicama, kao i na našem X nalogu. Očekuje se da će ovaj novi asistent postati jedan od najvažnijih proizvoda kompanije Amazon i da će promeniti način na koji korisnici koriste glasovne asistente u svakodnevnom životu.

Milan Petrović avatar