Zaplenjeno 37.000 litara lažnog maslinovog ulja

Milan Petrović avatar

U akciji italijanske finansijske policije zaplijenjeno je 37.000 litara lažnog ekstra djevičanskog maslinovog ulja u tri ilegalne laboratorije grada Cerignola na jugu Italije. Laboratorijskim analizama je utvrđeno da se ne radi o maslinovom ulju, već o ulju dobivenom iz sjemenki suncokreta s dodatkom boja preko dopuštenih granica. Tri osobe su predane tužilaštvu u Foggiji zbog sumnje da su trgovale štetnim supstancama i prodavale lažni prehrambeni proizvod kao originalan, kršeći istovremeno administrativne propise o objavljivanju podataka o porijeklu i kvalitetu prehrambenog proizvoda.

Analizama je utvrđeno da u lažnom maslinovom ulju postoji mješavina visokog sadržaja linolne kiseline ulja suncokreta s dodatkom boja na bazi klorofila i beta-karotena u količinama većim od dopuštenih za ulja namijenjena ljudskoj ishrani. Smjesa je bila pakovana u bačve i limenke na kojima su bile naznačene o kvalitetu ekstra djevičanskog proizvoda koje su puštane u dalju prodaju.

Ova akcija italijanske finansijske policije ukazuje na važnost kontrole kvaliteta hrane i sprečavanja trgovine lažnim prehrambenim proizvodima koji mogu štetiti zdravlju ljudi. Lažna maslinova ulja i druge falsificirane prehrambene proizvode treba identificirati i povući s tržišta kako bi se zaštitila javnost od potencijalnih zdravstvenih rizika.

Vlasti su pozvane da pojačaju nadzor nad proizvodnjom i distribucijom prehrambenih proizvoda kako bi osigurale da se potrošačima nude sigurni i autentični proizvodi. Potrošači također trebaju biti svjesni rizika od konzumiranja lažnih prehrambenih proizvoda te trebaju pažljivo birati proizvode koje kupuju i konzumiraju. Oficijelne institucije i organizacije trebaju zajednički raditi na suzbijanju ilegalne proizvodnje i trgovine lažnim prehrambenim proizvodima kako bi zaštitili javno zdravlje i osigurali poštovanje zakonskih propisa.

Ukupno 37.000 litara lažnog maslinovog ulja iz sjemenki suncokreta s dodacima boja preko dopuštenih granica otkriveno je u ilegalnim laboratorijima u južnoj Italiji. Vlasti su poduzele mjere protiv trgovaca koji su kršili propise o objavljivanju podataka o porijeklu i kvaliteti proizvoda te su ih predale tužilaštvu radi daljnjeg postupka. Ova akcija ukazuje na važnost kontrole kvaliteta hrane i sprečavanja trgovine lažnim prehrambenim proizvodima koji mogu ugroziti zdravlje ljudi.

Milan Petrović avatar