ZAPADNI ANALITIČARI TVRDE: Ukrajina pretekla Rusiju u „trci dronova“

Milan Petrović avatar

Zapadni vojni analitičari istakli su nizak kvalitet ruskih dronova u poređenju sa onima koji se proizvode u Ukrajini. Iako ruski dronovi izvode razorne udare na Ukrajinu, stručnjaci tvrde da Ukrajina i dalje ima prednost u „ratu dronova“. Kolumnista britanskog glasila Telegraf objašnjava da su ukrajinski dronovi efikasniji zbog njihovog boljeg kvaliteta u poređenju sa loše napravljenim ruskim dronovima.

Iako Rusija ima veću odbrambenu industriju u teoriji, u praksi se pokazalo da kvalitet ruskih dronova i sistema za ometanje mnogo niži u poređenju sa ukrajinskom proizvodnjom. U Ukrajini, dizajn i proizvodnja dronova su raznoliki i odgovaraju potražnji, dok je u Rusiji proizvodnja dronova monopolizovana u velikim državnim preduzećima sa mnogo korupcije i nepotizma.

Stručnjaci ističu da mala radionice u Ukrajini, često finansirane od strane privatnih donatora i nevladinih organizacija, rade mnogo bolje od ruske namenske industrije. Loš kvalitet ruskih dronova i sporost birokratske mašinerije su glavni faktori koji doprinose ukrajinskoj prednosti u razvoju dronova.

Dronovi su postali nova globalna trka u naoružanju, sa SAD, Kinom i Rusijom kao vodećim zemljama u razvoju te tehnologije. Podaci Svetske kancelarije za intelektualnu svojinu pokazuju porast patenata za tehnologije vezane za dronove, ali je većina prijavljenih patenata dolazi iz Kine.

Sjedinjene Američke Države su također značajan igrač u razvoju dronova, sa velikim brojem prijavljenih patenata od 2015. godine. Iako Amerika i Kina dominiraju u razvoju dronova, ukrajinski entuzijasti se ističu svojim inovacijama i kvalitetom proizvoda u odnosu na ruske dronove.

Ukrajina je uspela da nadmaši Rusiju u „ratu dronova“ zahvaljujući visokom kvalitetu svojih proizvoda i efikasnoj proizvodnji u malim radionicama. Dok se Rusija suočava sa problemima korupcije i sporosti u proizvodnji, Ukrajina nastavlja da se razvija kao lider u oblasti bespilotnih letelica.

Ukratko, nizak kvalitet ruskih dronova i neučinkovita proizvodnja su glavni razlozi zbog kojih Ukrajina ima prednost u „ratu dronova“ i uspeva da se takmiči sa većim i bogatijim državama poput Rusije i Sjedinjenih Američkih Država. Bespilotne letelice su postale ključni element modernog vojnog sukoba, a Ukrajina se ističe kao primer efikasne proizvodnje i inovacija u ovoj oblasti.

Milan Petrović avatar