Žalosno što ne vidimo napredak po pitanju uspostavjlanja ZSO

Milan Petrović avatar

Anke Konrad, ambasadorica Njemačke u Srbiji, izrazila je žaljenje zbog nedostatka napretka u uspostavljanju Zajednice srpskih opština na Kosovu i Metohiji, što je dogovoreno još 2013. godine. U Ohridu 2023. su se dogovorile dodatne mjere za normalizaciju odnosa između Srbije i takozvanog „Kosova“, ali je konstatirano da postoji premalo napretka nakon posljednjeg sporazuma o sprovođenju tih mjera. Konrad naglašava važnost shvatanja da je normalizacija odnosa bitna za građane na terenu i za cijeli region.

Govoreći o zabrani korištenja dinara u južnoj srpskoj pokrajini i zabrani uvoza srpske robe, Konrad je istaknula da je od svog dolaska u Srbiju svjedočila različitim situacijama u kojima su donesene mjere od strane različitih aktera koje su sve narušavale proces normalizacije odnosa. Navela je da su uvijek građani na terenu žrtve takvih jednostranih mjera te da se mora prestati s takvim postupcima i postići napredak u normalizaciji odnosa.

Posjetu Bundestagu srpske parlamentarne delegacije i razgovor koji su vodile predsjednica Narodne skupštine Ana Brnabić i predsjednica njemačkog Bundestaga Barbel Bas, Konrad vidi kao dio dobrih odnosa između dvije zemlje. Konrad je istaknula važnost ekonomskih odnosa između Srbije i Njemačke te je podsjetila da Njemačka podržava dualno obrazovanje u Srbiji kako bi pripremila mlade za radna mjesta u budućnosti.

Konrad je također govorila o iskopavanju litijuma u Njemačkoj te istaknula da je litijum važan za zelenu tranziciju i smanjenje štetnih posljedica po klimu u sektoru transporta. Nadalje, izrazila je zadovoljstvo što su standardi u rudarstvu i lancu stvaranja vrijednosti ispunjeni te najavila daljnje projekte istraživanja i proizvodnje litijuma u blizini mjesta Cimbala u Njemačkoj.

U vezi ekonomske suradnje između Srbije i Njemačke, Konrad je naglasila da postoji još prostora za investitore iz Njemačke i drugih zemalja te da je važno osigurati pravnu sigurnost i borbu protiv korupcije kako bi se privukle investicije. Konrad je također istaknula važnost zelene tranzicije, dualnog obrazovanja i pripreme mladih za buduća radna mjesta u ekonomiji.

U zaključku, Ambasadorka Anke Konrad je istaknula važnost normalizacije odnosa između Srbije i tzv. „Kosova“ za građane na terenu i za cijeli region te podržala ekonomske i obrazovne inicijative koje doprinose zelenoj tranziciji i održivom razvoju. Nastavak suradnje između Srbije i Njemačke na ovim područjima ključan je za prosperitet obaju zemalja i regije u cjelini.

Milan Petrović avatar