Vulin: Gospodin O’Brajen zna da Srbija ne učestvuje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini

Jovana Radić avatar

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije, Aleksandar Vulin, izjavio je da Srbija ne sudjeluje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini, te stoga njegov pakosni pokušaj svađanja Srbije s Rusijom neće uspjeti. On je komentirao izjavu pomoćnika državnog sekretara SAD-a, Jamesa O’Briena, koji je istaknuo važnost suradnje i podrške Ukrajini. Vulin je naglasio da priznanje tzv. Kosova od strane SAD-a i ostalih zemalja pokreće nezaustavljive procese te da naoružavanje tzv. Vojske Kosova uz pozivanje na mir nije prihvatljivo.

Vulin je istaknuo da je teritorijalni integritet neupitan princip te da podržava sve zemlje koje se pridržavaju tog principa. On je dodao da su granice nepovrediva i da takvo priznanje tzv. Kosova stvara probleme koji se ne mogu lako riješiti. Uz to, Vulin je naglasio da se Srbija drži politike vojne neutralnosti te da se oružje koje je prodano ne smije zloupotrijebiti.

„Neka se zna da Srbija ne sudjeluje u naoružavanju ni jedne sukobljene strane u Ukrajini. To gospodin O’Brieno zna, i stoga njegovi pokušaji svađanja Srbije s Rusijom neće uspjeti“, rekao je Vulin. Dodao je da se Srbija drži svoje politike te da nitko nema pravo tumačiti njihove odluke, posebno ne u ime same Srbije. Vulin je istaknuo važnost poštovanja međunarodnih procedura te naglasio da je Srbija uvela obavezu za kupce oružja da garantiraju da neće zloupotrijebiti dogovoreno oružje.

„Srbija je odabrala voditi samostalnu politiku i politiku vojne neutralnosti te gospodin O’Brieno nema pravo tumačiti naše odluke niti govoriti u ime Srbije. Na Balkanu ima dovoljno zemalja koje mu to dopuštaju, ali Srbija nije jedna od njih“, zaključio je Vulin.

Ove izjave potpredsjednika Vlade RS Vulin dolaze u kontekstu napetih odnosa između Srbije, Rusije i SAD-a te podrublja Ukrajine. Dok Srbija drži politiku vojne neutralnosti i ne sudjeluje u naoružavanju konflikta u Ukrajini, Sjedinjene Američke Države podržavaju Ukrajinu u njezinoj obrani teritorijalnog integriteta.

Unatoč tome, Vulin ističe da će Srbija ostati vjeran svojim principima te da neće dopustiti da se njezino naoružanje zloupotrijebi u sukobima koji nisu u skladu s međunarodnim pravom. Ove izjave također dolaze u kontekstu nedavnih napetosti između Srbije i Kosova, kao i pokušaja Srbije da zadrži svoju politiku neutralnosti u regiji.

Potpredsjednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin istaknuo je važnost poštivanja teritorijalnog integriteta i politike vojne neutralnosti, te je odbacio optužbe o navodnom sudjelovanju Srbije u naoružavanju sukobljenih strana u Ukrajini. Vulin je istaknuo da Srbija provodi samostalnu politiku te da ne dopušta zloupotrebe svojeg oružja.

Napetosti između Srbije, Rusije i SAD-a te podrublja Ukrajine kontinuirano se pojačavaju, a Vulinove izjave samo dodatno naglašavaju neovisnost i neutralnost Srbije u regionalnim i međunarodnim sukobima. Vlada Republike Srbije odlučila je ostati dosljedna svojim principima te neće dopustiti političke pritiske koji ugrožavaju njezinu suverenost i integritet.

Jovana Radić avatar

Pročitajte takođe: