Vučić o vozu koji ide iz Niša do Budimpešte

Milan Petrović avatar

Predsednik Aleksandar Vučić je danas najavio početak izgradnje železničke obilaznice oko Niša i istakao da država ulaže značajna sredstva u razvoj tog grada. On je zahvalio Evropskoj uniji na novčanoj pomoći od 21 odsto za projekat, naglašavajući da će razvoj železničkog saobraćaja pozitivno uticati ne samo na Niš, već i na celu Srbiju.

Vučić je tokom ceremonije početka radova zamolio šefa Delegacije EU, Emanuela Žiofrea, da ubrza procedure vezane za finansiranje gradnje brze pruge od Beograda do Niša. On je istakao važnost brze pruge za povezivanje Srbije sa Grčkom i Turskom, ističući da će putovanje železnicom od Beograda do Niša trajati sat i 40 minuta, dok će putovanje od Budimpešte do Niša trajati samo četiri i po sata.

Predsednik Vučić je takođe primetio veliku gužvu na autoputu tokom svog dolaska do Niša i naglasio potrebu za razvojem železničkog saobraćaja radi smanjenja tranzitnog saobraćaja. On je Žiofreu predstavio istorijat pruge Beograd-Niš, istakavši da je Srbija preuzela obavezu izgradnje pruge nakon Berlinskog kongresa 1878. godine, i pored otpora koji je taj projekat doživeo zbog percepcije kao antipravoslavni.

Kralj Milan je, kako je Vučić objasnio, bio odlučan da izgradi prugu za samo tri godine, što je uspešno realizovano od početka radova u julu 1881. godine do završetka 1884. godine. Predsednik je naglasio važnost ulaganja u železnički saobraćaj za brže i efikasnije putovanje unutar zemlje i ka susednim državama.

Učesnici ceremonije su se složili da je modernizacija železničkog sistema od ključne važnosti za ekonomski razvoj Srbije, te da će navedeni projekti doprineti efikasnijem i ekološki prihvatljivijem transportu putnika i robe.vučić je

Na kraju, Vučić je pozvao građane da prate vesti iz Srbije i regiona putem njihovog Telegram kanala i da preuzmu njihovu iOS ili Android aplikaciju kako bi bili u toku sa najnovijim informacijama. Srbija se i dalje fokusira na ulaganja u infrastrukturne projekte kako bi unapredila svoje saobraćajne veze sa susednim zemljama i regionom, što će pospešiti ekonomski razvoj i jačanje saradnje sa Evropskom unijom.

Milan Petrović avatar