Volkswagen integriše ChatGPT u svoje modele

Milan Petrović avatar

Nova integracija ChatGPT-a u Volkswagen modele donosi naprednu tehnologiju glasovnog asistenta za vozače širom Evrope. Ova usluga je zabavna i korisna, omogućavajući vozačima da bolje komuniciraju sa svojim vozilima koristeći prirodni jezik. Trenutno dostupna samo u Evropi, ova nova tehnologija će uskoro biti dostupna i u Sjevernoj Americi.

Volkswagenova integracija ChatGPT-a omogućava glatkije funkcionisanje glasovnog asistenta IDA, što vozačima omogućava da postavljaju pitanja o različitim temama, kao i da dobiju informacije o turističkim atrakcijama, fudbalskim utakmicama i rješavaju matematičke probleme, dok vozilo ostaje fokusirano na put. Ova nova tehnologija takođe omogućava vozaču da u potpunosti deaktivira ChatGPT putem podešavanja u Volkswagen aplikaciji, čime se štiti privatnost korisnika.

Ova nova funkcija je testirana na CES-u prije nekoliko mjeseci, te je izazvala interesovanje i zbunjenost kod korisnika. Dok se ova tehnologija možda neće puno mijenjati u iskustvu vožnje, ona može biti korisna za zabavu putnika u vozilu, posebno za djecu tokom dugih putovanja. Integracija ChatGPT-a sa Volkswagen modelima će biti dostupna u SAD-u sa modelima iz 2025. godine, a globalno lansiranje se očekuje ubrzo nakon toga. Sistem će takođe podržavati jezike osim engleskog, uključujući španski, češki i njemački jezik.

Sve u svemu, integracija ChatGPT-a sa Volkswagen modelima predstavlja korak naprijed ka naprednijoj tehnologiji za vozače, omogućavajući im da komuniciraju sa svojim vozilima na lakši i intuitivniji način. Ova nova tehnologija će dodatno unaprijediti iskustvo vožnje, omogućavajući korisnicima da koriste prirodni jezik za interakciju sa svojim vozilima dok ostanu fokusirani na put.

Ukoliko želite da budete u toku sa najnovijim vijestima iz svijeta automobila, pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu. Saznajte prvi sve o najnovijim tehnološkim inovacijama u auto-industriji i budite uvijek korak ispred drugih korisnika.

Milan Petrović avatar