Veštačka inteligencija pametnija od bilo kog čoveka

Milan Petrović avatar

Veštačka inteligencija je tema koja izaziva veliku pažnju i rasprave širom sveta. Ilon Mask, poznati preduzetnik i osnivač kompanija Tesla i SpaceKs, nedavno je izjavio da bi veštačka inteligencija mogla postati pametnija od bilo kog čoveka već sledeće godine. Međutim, upozorio je da bi nedostatak snage i računarskih resursa mogao ograničiti napredak ovog sektora.

Mask je takođe izrazio duboku zabrinutost zbog mogućih posledica superinteligencije i rekao da bi bilo važno brinuti o budućnosti Terminatora kako bi se izbegla slična sudbina. Kroz svoju AI start-up kompaniju kAI, Mask namerava da vodi razvoj veštačke inteligencije i da je zaustavi ili uspori u slučaju nepredviđenih posledica.

KAI je već ušao u trku sa vodećim modelima veštačke inteligencije kao što su GPT-4 i Claude 3 Opus. Mask je takođe najavio da bi prvi proizvod kompanije Neuralink, koji se odnosi na moždane čipove, mogao biti dostupan na tržištu u narednih nekoliko godina.

Međutim, Maskove ranije prognoze nisu se pokazale tačnim do sada. Na primer, njegova predviđanja o autonomnoj vožnji Tesle i putovanju na Mars ostala su neostvarena. Ipak, njegova predanost razvoju veštačke inteligencije ostaje jaka, mada podložna kontroverzama i skeptičnim stavovima.

U krajnjem slučaju, veštačka inteligencija predstavlja značajno područje istraživanja i razvoja koje donosi velike mogućnosti, ali i izazove. Ilon Mask i njegove kompanije nastoje da budu u samom vrhu ove revolucije i da postave temelje za bolju budućnost koja uključuje veštačku inteligenciju na najvišem nivou. S obzirom na brzinu tehnoloških dostignuća, možda ćemo uskoro videti da li će Maskova predviđanja postati stvarnost.

Milan Petrović avatar