Veća trgovina na Produktnoj, ipšao i kukuruz 2024

Milan Petrović avatar

Prošla nedelja na Produktnoj berzi u Novom Sadu obilovala je prometom i zaključivanjem novih berzanskih ugovora, a posebno je značajan bio prvi terminski ugovor za kukuruz roda 2024. godine. Na berzi su takođe zaključeni i ugovori za uljanu repicu iste godine, navodi se u nedeljnom izveštaju berze.

U poređenju sa prethodnom nedeljom, obim prometa na srpskoj robnoj berzi povećan je za gotovo 122,5%, sa ukupno prometovanih 5.784 tona robe. Novčana vrednost prometa iznosila je 137,6 milijardi dinara (1,17 miliona evra).

Pšenica je i dalje bila najtrgovanija roba, a cene pšenice i soje su nastavile prošlonedeljni rast, dok je cena kukuruza bila nešto niža u poređenju sa prethodnom nedeljom. Tokom ove sedmice zaključen je prvi terminski ugovor za kukuruz rod 2024. godine po ceni od 16,52 din/kg (141 €/t) bez PDV-a.

Tržište je na početku nedelje bilo mirno, ali je tražnja postala veća od ponude tokom druge polovine nedelje, posebno za kukuruzom sa analizom na aflatoksin. Cena kukuruza kretala se u rasponu od 17 do 17,20 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od analize, a ponder cena iznosila je 17,16 din/kg (18,87 sa PDV-om).

Pšenicom se takođe trgovalo u cenovnom rasponu od 19 do 19,30 din/kg bez PDV-a u zavisnosti od parametara kvaliteta, a ponder cena iznosila je 19,24 din/kg bez PDV-a (21,17 sa PDV-om).

Berzanski ugovori za soju zaključeni su po ceni od 55,00 din/kg bez PDV-a (60,50 din/kg sa PDV-om), uz rast cene od 2,8% u poređenju sa prethodnom nedeljom.

Ukupan obim prometa činila je pšenica (62%), uz manje obime prometa soje, kukuruza i uljane repice. Na tržištu je takođe bilo trgovine stočnim ječmom, mineralnim đubrivima, suncokretovom sačmom i sojinim uljem.

Očekuje se nastavak živog tržišta u narednim nedeljama, sa tendencijom rasta cena pšenice, soje i drugih roba. S obzirom na situaciju na tržištu, trgovci su zainteresovani za kvalitetnije proizvode, a pšenica ostaje primarna kultura u trgovanju na Produktnoj berzi.

Milan Petrović avatar