Uzgoj organskog smilja u Srbiji

Milan Petrović avatar

Srbija je postala jedan od najvećih proizvođača organskog smilja u svetu zahvaljujući radu Novice Šutića iz Gornje Mutnice kod Paraćina. Pre 11 godina Novica je započeo sa sadnjom smilja ispod Rtnja, i danas sav ubrani smilje pretvara u eterično ulje koje se prodaje po visokim cenama na svetskom tržištu.

Novica ima potpuno zaokružen proces proizvodnje smilja, pretvarajući biološki otpad u pelete koje koristi kao gorivo, što stvara cirkularnu ekonomiju sa nultom tačkom otpada. Iako su ulaganja u proizvodnju smilja solidna, povrat investicija je relativno brz, obično već nakon treće godine.

Šutić ističe da je smilje veoma isplativa biljka koja se može isplatiti već nakon treće godine uzgoja. Ulaganja se kreću od 3.000 do 5.000 evra po hektaru, ali se novac može vratiti i početi zarađivati već u trećoj godini. Ovaj proces angažuje veliki broj ljudi, od branja do destilacije, što dodatno doprinosi ekonomiji.

Smilje može biti uzgajano za različite namene, pre svega za proizvodnju kozmetičkih preparata. Najbolje uspeva sredozemno smilje, a izuzetno je zastupljeno na našim prostorima. Novica ističe da je ključ uspeha dobro uigran i posvećen tim ljudi koji rade na uzgoju i proizvodnji smilja.

U ostatku Srbije, trenutno, nije lako naći toliki broj stručnjaka za ovu delatnost zbog specifičnosti procesa destilacije smilja. Ipak, Novica je uspeo da napravi uspešan posao i da postane jedan od najvećih proizvođača organskog smilja u svetu. Svojim radom i posvećenošću, Novica Šutić je primer kako posvećenost i trud mogu doneti uspeh u poslu.

Milan Petrović avatar