“Uzeo je veću petardu, čuli smo vrištanje”: Ispovest majke povređenog dečaka

Milan Petrović Avatar

Nova godina je prošla, ali problemi uzrokovani upotrebom petardi i dalje ostaju aktuelni. Iako su apeli bili mnogobrojni, slavlja nisu mogla proći bez upotrebe pirotehnike, što je rezultiralo teškim povredama najmlađih. Samo u novogodišnjoj noći, osmoro dece je pregledano u Institutu za majku i dete, a tri dečaka su operisana zbog teških povreda šaka.
Prema rečima roditelja, jedan od dečaka je uzeo veću petardu i ispalio je, nakon čega su usledili povici od bola. Protiv apela za odgovornost voze se i mladi, koji usta uprkos riziku.
Iako su najveći broj povreda bili lakšeg karaktera – poput opekotina i manjih rana, bilo je i slučajeva težih povreda šaka, prstiju, nerava i koštanih struktura, koje zahtevaju hitnu operativnu intervenciju.
Dr Đorđe Kravljanac iz Instituta za majku i dete upozorava da su deca koja su povređena u novogodišnjoj noći ostala bez delova prstiju i da će te povrede uticati na njihov ceo život. Ovo je samo jedan u nizu primera koliko petarde mogu štetiti deci i odraslima.
Psihološkinja Jelena Milošević smatra da je edukacija ključna, kako dece, tako i roditelja. Ona ističe da su petardi pored povreda i štete koje mogu izazvati, ugroženi i životi životinja, osoba s autizmom i okolina generalno zbog rizika od požara.
Institut za majku i dete je u proteklih deset godina zbrinuo 102 dece povređene petardama, od kojih je veliki broj lečen ambulantno, dok je njih devetoro ostalo bez prstiju. Većina je bila muškog pola, uzrasta od 12 do 16 godina.
Apeli za smanjenje upotrebe pirotehnike i dalje ostaju aktuelni, ali, nažalost, bez većeg uspeha. Nadležni ističu da je ključna edukacija i svest o posledicama koje upotreba petardi može uzrokovati, kako bi se u budućnosti sprečile ovakve povrede kod dece.

Milan Petrović Avatar