UHAPŠEN MUŠKARAC ZA KOJIM JE TRAGALA POLICIJA Osumnjičen da je napastvovao dve devojčice u Novom Sadu

Milan Petrović avatar

Muškarac (41) uhapšen je zbog sumnje da je počinio dva krivična dela polnog uznemiravanja nad maloletnicima u Novom Sadu. Prema saopštenju Policijske uprave Novi Sad, on je u junu napastvovao dve devojčice na Spensu i na Štrandu. Nakon hapšenja, osumnjičenom je određeno zadržavanje do 48 sati, a potom će biti priveden osnovnom javnom tužiocu u Novom Sadu.

Policija je tragala za ovim muškarcem nekoliko dana i apelovala na građane da se jave ukoliko ga primete. Međutim, nisu precizirali zbog kojih tačno krivičnih dela se traga za njim. Ova hapšenja su podstakla nova pitanja o bezbednosti dece u Novom Sadu i o merama koje treba preduzeti kako bi se smanjio rizik od seksualnog nasilja nad maloletnicima.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, broj prijava za krivična dela seksualnog nasilja nad maloletnicima se povećao u poslednjih nekoliko godina. Stručnjaci ističu da je važno uložiti napore u prevenciju ovakvih dela, kao i u edukaciju dece o tome kako da prepoznaju i zaštite se od potencijalnih predatora.

Međutim, mnogi se pitaju da li su kazne za ovakva dela dovoljno stroge i da li pravosudni sistem adekvatno štiti maloletnike od seksualnog nasilja. U nekim zemljama, poput Švedske, kazne za seksualno zlostavljanje dece su znatno strože nego u Srbiji, što može imati odvraćajući efekat na potencijalne počinioce ovih krivičnih dela.

Pored toga, izazov predstavlja i stigmatizacija žrtava seksualnog nasilja, koja često dovodi do ćutanja i nerazumevanja problema. Važno je pružiti podršku žrtvama i ohrabriti ih da prijave zlostavljače, kako bi dobile potrebnu zaštitu i podršku tokom procesa krivičnog gonjenja.

U tom kontekstu, važno je raditi na podizanju svesti o seksualnom nasilju nad maloletnicima i o značaju prijavljivanja ovakvih dela. Organizacije civilnog društva, kao i institucije sistema, treba da sarađuju u cilju prevencije, zaštite i podrške maloletnicima koji su žrtve seksualnog nasilja.

Takođe, važno je osnažiti ulogu škola i porodica u edukaciji dece o pravima, granicama i sigurnom ponašanju. Vaspitavanje dece o važnosti poštovanja drugih, kao i o tome kako da prepoznaju potencijalne opasnosti i zaštite se od njih, može biti ključno u prevenciji seksualnog nasilja.

U slučaju hapšenja osumnjičenog za seksualno uznemiravanje maloletnika u Novom Sadu, važno je da se pravosudni sistem efikasno pozabavi ovim slučajem i da se krivci adekvatno kazne. Takođe, važno je pružiti podršku žrtvama i omogućiti im sigurno okruženje za oporavak i traženje pravde.

Izazovi u borbi protiv seksualnog nasilja nad maloletnicima su brojni, ali uz zajedničke napore svih relevantnih aktera može se postići napredak u sprečavanju ovakvih dela. Važno je raditi na edukaciji, podizanju svesti i efikasnoj zaštiti maloletnika od seksualnog nasilja, kako bi se obezbedila sigurna i bezbedna budućnost za sve đecu u Srbiji.

Milan Petrović avatar