U VMA urađen prvi akt rekonstrukcije dojke nakon mastektomije (FOTO)

Milan Petrović avatar

U Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu nedavno je obavljena prva operacija rekonstrukcije dojke nakon mastektomije primenom inovativnog ekspandera „Flora“ renomiranog svetskog proizvođača. Operaciju je izveo načelnik Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine VMA pukovnik prof. dr Nenad Stepić, sa svojim timom. Ova operacija predstavlja značajan korak napred u tretmanu karcinoma dojke, a prisustvovali su joj načelnik Grupe hirurških klinika VMA pk prof. dr Boban Đorđević, direktor kompanije Establishment Labs za Evropu Filip Bosna i globalni menadžer za ABR Josip Kovačević.

Ekspander koji je korišćen nema metalne komponente, što omogućava pacijentkinjama da primaju zračnu terapiju i prođu kroz niz dijagnostičkih procedura, uključujući i magnetnu rezonancu kao dodatnu metodu za ranu dijagnostiku bolesti. Prof. dr Nenad Stepić je istakao da se u Vojnomedicinskoj akademiji godišnje izvede preko stotinu operativnih zahvata rekonstrukcija dojki, te da je praćenje svetskih trendova u hirurgiji osnovni princip rada.

Direktor Establishment Labs za Evropu, Filip Bosna, izrazio je zadovoljstvo što je VMA bila prva u Srbiji koja je primenila ovu novu tehnologiju u rekonstrukciji dojki, ističući da korišćenje najnaprednijih proizvoda i tehnika doprinosi zdravlju i kvalitetu života pacijentkinja koje su preležale karcinom dojke. On je naglasio da je ovaj operativni zahvat još jedan dokaz da kompanija Establishment Labs stavlja zdravlje i dobrobit žena u prvi plan.

Ova operacija je primer napretka u oblasti plastične hirurgije i potvrda da VMA ostaje na vrhu kada je reč o primeni najnovijih tehnologija i metodologija u tretmanu bolesti. Sumirajući ovaj događaj, možemo zaključiti da je rekonstrukcija dojke nakon mastektomije uz pomoć inovativnog ekspandera „Flora“ tokom ove operacije postavila nove standarde u tretmanu karcinoma dojke u Srbiji. Očekuje se da će ova tehnologija postati sveprisutna u medicinskim ustanovama širom zemlje, pružajući pacijentkinjama bolje mogućnosti za rekonstrukciju dojke i poboljšanje kvaliteta njihovog života.

Milan Petrović avatar