Tropski talas zahvatio Srbiju: Ovo su jedini datumi kada bi moglo da dođe do nestabilnosti

Milan Petrović avatar

Tropski talas zahvatio je Srbiju ovih dana, a meteorolozi predviđaju da će temperature biti iznad proseka za ovo doba godine. Prema prognozama, očekuje se još toplije vreme sa maksimalnim temperaturama od +33 do +39 stepeni Celzijusa. Moguće je da će se blage nestabilnosti pojaviti oko 8. jula, dok se veće osveženje očekuje oko 12. jula.

Meteorolog Slobodan Sovilj navodi da će stabilno vreme trajati i dalje, bez značajnijih hladnjenja. Temperature će biti u daljem porastu, sa tropskim noćima i maksimalnim temperaturama u hladu od 32 do 37 stepeni. Prema njegovim rečima, temperature su iznad proseka za jul, sa tendencijom stalnog porasta.

Sovilj objašnjava da su srednje julske temperature sada toplije za 2,6 stepeni u odnosu na prethodne decenije, što dovodi do češćih tropskih dana. Takođe, podseća na najtoplije dane u Srbiji, kao što su bili jul 2012. godine kada je zabeležena rekordna temperatura od 44 stepena u Beogradu. Takođe, ističe da su topli rekordi oboreni širom kontinenta, kao što je bio slučaj sa evropskim rekordom od 48,8 stepeni izmerenim na Siciliji pre dve godine.

Uprkos tome, meteorolozi i dalje ne očekuju značajnije promene u vremenskim uslovima, osim povremenih nestabilnosti i osveženja u drugoj polovini meseca. Trenutno stanje ukazuje da će tropski talas ostati prisutan u Srbiji i narednih danima.

Vrućine i tropske noći mogu biti izazovne za stanovnike Srbije, pa se savetuje da se pridržavaju saveta i smernica koje daju meteorolozi kako bi se zaštitili od vrućine i eventualnih nepogoda koje mogu nastupiti usled nestabilnih vremenskih uslova. Iako su letnje temperature u porastu, važno je da se građani prilagode ovim uslovima i brinu o svom zdravlju.

Milan Petrović avatar