Tri godine od smrti Stefana Balića: Dečak pregažen na pešačkom prelazu

Milan Petrović avatar

Pre skoro tri godine, na ulici Marijane Gregoran na Karaburmi u Beogradu, dogodila se tragična saobraćajna nesreća u kojoj je Lazar Galić, vozeći u alkoholisanom stanju, udario oca Mihajla i braću Stefana i Luku Balića na pešačkom prelazu. Stefan Balić, koji je imao samo 9 godina, je od siline udarca odbačen 10 metara od mesta udara i nažalost preminuo nekoliko dana kasnije u bolnici. Građani su bili u šoku kada je Galić pušten da se brani sa slobode, iako je imao prethodne krivične prijave i pobegao sa lica mesta nakon nesreće.

Prvi osnovni sud u Beogradu je Galića osudio na deset godina zatvora i zabranu upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije na pet godina. Međutim, Apelacioni sud je preinačio ovu presudu i kaznu smanjio na osam godina zatvora. Sud je smatrao da su otežavajuće okolnosti u Galićevoj prošlosti bila previše naglašene u prvostepenoj presudi, dok su olakšavajuće okolnosti, kao što je porodični čovek, bile manje važne.

Otac Stefana, Mihajlo, je svedočio tokom suđenja i opisao je stravičnu scenu koju je doživeo tog dana. Video je kako njegov sin leži na putu sa teškim povredama, dok je drugog sina, Lukasa, pronašao sa lakšim povredama. Građani su reagovali na puštanje Galića na slobodu organizovanjem protesta na Karaburmi. Tražili su hitno preispitivanje sudije koja mu je ukidala pritvor, kao i istraživanje informacija o poznanstvu između Galića i sudije. Takođe su zahtevali da se utvrdi odgovornost sudije koja nije bila obaveštena o njihovom poznanstvu.

Uoči godišnjice smrti Stefana Balića, na fejsbuk grupi „Pravda za Stefana“ objavljena je fotografija na kojoj se vidi Stefanov brat Luka kako grli mural svog brata. Ova slika je simbol borbe za pravdu i sećanje na nevinog dečaka koji je izgubio život na pešačkom prelazu. Tragična smrt Stefana Balića je podsetnik na važnost poštovanja saobraćajnih pravila i odgovornog ponašanja za volanom.

U ovoj tužnoj priči leži važna poruka o posledicama vožnje u alkoholisanom stanju i nepoštovanju saobraćajnih pravila. Građani su reagovali na nepravdu i nastavili borbu za pravdu, ali ništa ne može vratiti Stefana Balića njegovoj porodici. Nadamo se da će ovaj tragičan događaj poslužiti kao opomena svima da se ponašaju odgovorno u saobraćaju i da poštuju živote drugih ljudi. Pravda za Stefana Balića će biti tema koja će dugo živeti u sećanju građana i podsetiti nas na važnost poštovanja saobraćajnih propisa kako bismo svi bili bezbedni na putevima.

Milan Petrović avatar