Tesla opozvao 1,62 miliona vozila

Milan Petrović Avatar

Tesla je odlučio povući 1,62 milijuna vozila sa kineskog tržišta radi popravka problema s autopilot sustavom.

Kineski regulatori su naredili popravak kroz ažuriranje softvera, a najveći problemi su primijećeni u vožnji i ubrzanju u autopilot režimu.
Povlače se Tesla Model 3, Model S, Model X i Model Y vozila proizvedena od 2014. do 2023. godine.

Ovo se događa samo mjesec dana nakon što je dva milijuna primjeraka Tesla vozila povučeno s američkog tržišta također zbog ažuriranja, a problem je, kao i u ovom slučaju, bio u autopilot režimu.

Nakon nekoliko nesreća u kojima se autopilot aktivirao, pokrenute su istrage o tome koliko je ovaj sustav zapravo siguran. U svakom slučaju, sustav obavještava vozače da moraju držati ruke na volanu i gledati put, čak i kad je aktiviran.

Kuća sretnih vijesti

Nažalost, čini se kako najnoviji potezi Tesle kompanije imaju veze s ažuriranjem svog softvera. Naime, početkom ovog tjedna objavljeno je kako se u Kini povlači čak 1,62 milijuna vozila Tesle zbog problema s autopilot sustavom, a koji se navodno očituju pri upravljanju i ubrzanju vozila u autopilot režimu.

Prema pisanju kineskih medija, kineska regulatorna tijela naredila su Tesli da riješi problem ažuriranjem softvera, te da povuče vozila između 2014. i 2023. godine. Ovo nije prvi put da Tesla povlači svoje vozila s tržišta zbog sličnih problema, slična situacija dogodila se i u Sjedinjenim Američkim Državama prije mjesec dana. Tada je povučeno čak dva milijuna vozila zbog istog problema.

Kineski mediji izvještavaju kako su se problemi počeli manifestirati nakon što su autopilot sustavi bili uključeni prilikom vožnje i ubrzanja, a kao posljedica se počinju pojavljivati problemi. Nakon nekoliko sudara koji su se dogodili zbog aktiviranja autopilota, kineska regulatorna tijela pokrenula su istragu kako bi provjerile sigurnost ovog sustava i koliko je zapravo pouzdan i siguran. Vozači su, kako navode, unatoč aktivaciji autopilota upozoreni da moraju držati ruke na volanu i pratiti put, jer čak i u aktiviranom autopilot režimu, vozači moraju biti fokusirani na vožnju.

Tesla je potvrdio ove informacije i izrazio svoje napore da riješi problem putem softverskih ažuriranja vozila. Kineski regulatori su također obavijestili vozače ovih vozila o potrebi za popravkom putem službenih kanala komunikacije s kupcima Tesla vozila.

Ova situacija još je jednom pokazala koliko je važno redovito održavanje softvera u svim električnim, ali i klasičnim vozilima, kako bi se održala sigurnost i pouzdanost vozila. Očekuje se kako će Tesla uskoro objaviti planove za ažuriranje softvera i povratak vozila na tržište.

Izvor: b92, moxia, autolane

Pratite nas na našoj Facebook i
Instagram stranici, kao i na
X nalogu.

Milan Petrović Avatar