Termometar u automobilu Novosađanina izmerio neverovatnih 48 stepeni

Milan Petrović avatar

Toplotni talas koji trenutno pogađa Srbiju doveo je do ekstremno visokih temperatura, sa najavom da će one i dalje rasti tokom narednih dana. Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) upozorava da će maksimalne temperature dostići 40 stepeni, posebno na kraju sedmice. U jednom automobilu u Novom Sadu čak je izmerena temperatura od 48 stepeni Celzijusa, što samo potvrđuje intenzitet ovog toplotnog talasa.

RHMZ je izdao upozorenje na jak i dugotrajan toplotni talas, sa prognoziranim maksimalnim temperaturama od 33 do 37 stepeni danas, 9. jula, dok će od sutra do kraja sedmice, od 10. do 14. jula, temperature biti u rasponu od 35 do 40 stepeni. U Beogradu se očekuje da će maksimalna temperatura danas, 9. jula, biti oko 35 stepeni, dok će od sutra do kraja sedmice, od 10. do 14. jula, temperature rasti do 40 stepeni.

Tropske noći su očekivane u većini urbanih sredina, a toplotni talas će biti praćen i nedostatkom padavina. Meteorolog amater Marko Čubrilo najavljuje da nas krajem sedmice očekuje temperatura od čak 42 stepena, bez naznaka za značajnije zahlađenje sve do 22. jula.

Ovo neobično visoke temperature izazivaju zabrinutost kod građana, posebno zbog potencijalnih zdravstvenih problema koji mogu nastati usled velike vrućine. Preporučuje se da građani preduzmu odgovarajuće mere opreza kako bi zaštitili svoje zdravlje, kao što su izbegavanje direktnog izlaganja suncu tokom najtoplijeg dela dana, nošenje lagane, svetle odeće i konzumiranje dovoljno tečnosti.

Toplotni talas također predstavlja izazov za poljoprivrednike, jer intenzivna suša i velike vrućine mogu negativno uticati na useve. Očekuje se da će se deficit padavina nastaviti i u narednim danima, što može dovesti do problema sa navodnjavanjem i očuvanjem poljoprivrednih kultura.

Osim toga, visoke temperature mogu imati i društvene posledice, posebno za najranjivije grupe stanovništva, kao što su starije osobe, deca i osobe sa hroničnim bolestima. Zbog toga je važno da se preduzmu odgovarajuće mere zaštite, kao što su otvaranje sigurnih prostora za hlađenje i pružanje informacija o tome kako se zaštititi od vrućine.

Građani se pozivaju da budu solidarni prema onima koji su u većem riziku od negativnih posledica toplotnog talasa, kao što su starije osobe koje žive same ili osobe sa invaliditetom. Vlasti apeluju na građane da budu obazrivi i da se pridržavaju preporuka stručnjaka kako bi se smanjile eventualne posledice ovog ekstremnog vremenskog fenomena.

Uzimajući u obzir prognozirane temperature i nedostatak padavina, važno je da građani budu svesni rizika koje toplotni talas nosi sa sobom i da preduzmu odgovarajuće korake kako bi se zaštitili od negativnih efekata vrućine. Pitanje klimatskih promena postaje sve važnije, a ekstremni meteorološki događaji, poput ovog toplotnog talasa, mogu biti posledica globalnih promena u klimi koje zahtevaju hitnu akciju kako bi se zaštitili ljudi i planet Zemlja od negativnih posledica.

Milan Petrović avatar

Pročitajte takođe: