Telekom ide na preko 3 milijarde evra prihoda

Milan Petrović avatar

Telekom Srbija je ostvario značajan rast prihoda i operativne dobiti u prvih šest meseci ove godine, te je snažan trend povećanja broja korisnika odveo kompaniju na tržišno učešće od 53 odsto u zemlji, sa ukupno 11,4 miliona korisnika na svim tržištima. Generalni direktor Vladimir Lučić istaknuo je da je cilj premašiti 3 milijarde evra prihoda nakon ostvarenih rekorda u prethodnim godinama.

Kompanija je ostvarila značajan rast prihoda od korisnika od 58 odsto tokom poslednjih šest godina, a broj korisnika televizije se utrostručio, dok je broj korisnika interneta udvostručen, uz značajan rast broja korisnika mobilne telefonije. Telekom Srbija postaje sve veća i moćnija kompanija na putu da postane uspešna svetska kompanija.

Kompanija je dosad uložila skoro 4 milijarde evra u Srbiju, kroz isplaćene dividende, poreze, naknade i investicije, doprinoseći razvoju domaće privrede. Optički internet i 5G mreža postaju ključni za razvoj privrede u digitalnom dobu, a Telekom se širi po celom svetu, pokrivajući tržišta sa preko 500 miliona stanovnika i računajući na dijasporu iz regiona.

Kompanija je izgradila snažnu optičku mrežu u Srbiji, gde je preko 450.000 korisnika prešlo na najbrži internet, te je preko 60 odsto domaćinstava dobilo pristup optici. Nacionalni operater ima najkvalitetniju mobilnu mrežu u zemlji, a 5G mreža će dodatno poboljšati kvalitet usluga. Telekom nudi korisnicima raznovrsne medijske sadržaje, uključujući sport, zabavu, serije i filmove, uz najkvalitetniji informativni program.

Kompanija je među najmanje zaduženim operaterima u Evropi, sa dugovanjima na nivou 2,3 x EBITDA, što omogućava dalje investicije i međunarodno širenje. Telekom se ističe svojim uspehom u poslovanju, dok konkurencija, poput Junajted Grupe, suočava sa poslovnim problemima. Konkurencija gubi tržišta i korisnike, dok im se gubici povećavaju, dok Telekom beleži kontinuirani rast.

Ova uspešna srpska kompanija se suočava sa negativnom kampanjom koju vodi konkurencija, no fokusiranje na rezultate i dalji razvoj kompanije obezbeđuje Telekomu poziciju lidera u Srbiji, regionu i globalno. Vladimir Lučić, generalni direktor Telekoma Srbija, ističe svoj ponos na uspeh kompanije, ali najveću pobedu vidi u unapređenju životnog standarda zaposlenih i zadržavanju stručnjaka u kompaniji.

Milan Petrović avatar