Svetski poznati italijanski umetnik biće gost naše prestonice

Tamara Nikolić avatar

Najveći živi italijanski umetnik, Mikelanđelo Pistoleto, dolazi u Beograd! Razlog njegovog posete Srbiji je izložba „Preventivni mir“, koja će biti održana u Muzeju savremene umetnosti od 10. maja do 10. septembra. Ambasada Italije u Beogradu pridala je važnost ovom događaju, ističući da je ovo prilika da se predstavi savremeno italijansko likovno stvaralaštvo.

Pistoleto je umetnik koji živi ukorenjen u svoje vreme, pa je njegova izložba „Preventivni mir“ odgovor na izazove savremenog doba, gde je mir doveden u pitanje. Ambasador Luka Gori istakao je značaj umetnika na međunarodnom nivou i naglasio da je ovo važno zbog jubileja koji se obeležavaju ove godine: 140-godišnjica diplomatskih odnosa, 15-godišnjica strateškog partnerstva Rima i Beograda, i vek od kada je položen kamen temeljac ambasade Italije u Beogradu.

Izložba „Preventivni mir“ predstavlja umetničko i estetsko dostignuće, gde će biti prikazana dela i kapitalna dela Mikelanđela Pistoleta. Ova izložba je rezultat saradnje između MSUV i MSUB, a u fokusu je umetnikova praksa koja je povezana sa društvenim razvojem i transformacijom.

Postavka će prikazati sve aspekte umetnikovog stvaralaštva, uključujući skulpture, instalacije, fotografije, video zapise, rane akcije i najnovije slike koje podstiču na razmišljanje o aktuelnim društvenim pitanjima. Izložba „Preventivni mir“ nije samo alternativa, već poziv na buđenje i akciju u kojoj se naglašava važnost tolerancije, negovanje različitosti i plemenitih vrednosti.

Ova izložba se organizuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i italijanske ambasade, u saradnji sa „Čitadelarte“ – Fondacijom Pistoleto i udruženjem „Zerintija“. Franeska Petriči istakla je značaj organizacije koja već decenijama predstavlja umetnost Mikelanđela Pistoleta u raznim zemljama Evrope, a sada to čini premijerno u Beogradu.

Sve u svemu, izložba „Preventivni mir“ predstavlja važan kulturni događaj koji će dati priliku srpskoj publici da se upozna sa delima jednog od najznačajnijih italijanskih umetnika. Ova posebna izložba podseća nas na važnost umetnosti u društvu i njen potencijal da nas podstakne na razmišljanje o aktuelnim temama i problemima koji nas okružuju. Mikelanđelo Pistoleto će svojim radom inspirisati posetioce da razmišljaju o miru, toleranciji i ljubavi kao ključnim vrednostima koje treba negovati u današnjem svetu.

Tamara Nikolić avatar