svaka čast, voleli bismo da je situacija takva i kod nas! Zašto su Makrona zanimale javne finasije Srbije

Jovana Radić avatar

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom o pitanjima javnih finansija. Makron je izrazio interes za stanje javnih finansija u Srbiji, a kada je Vučić dao odgovor, francuski predsednik je pohvalio situaciju i rekao da bi voleo da je slična i u Francuskoj. Mali je izjavio da ova pohvala omogućava Srbiji da investira još više i nastavi sa razvojem ekonomije.

Sastanak između Vučića i Makrona održan je u okviru posete francuskog predsednika Beogradu gde je prisustvovao samitu Zapadnobalkanske šestorke. Ministar Mali istakao je da je razgovor o javnim finansijama bio veoma pozitivan i da je Francuska pokazala interesovanje za ekonomsku situaciju u Srbiji.

Srbija je u poslednjih nekoliko godina beležila stabilan ekonomski rast i smanjenje javnog duga, što je privuklo pažnju francuskog predsednika. Makron je pohvalio napore Srbije u oblasti fiskalne discipline i istakao da takav pristup može biti primer i drugim zemljama.

Ministar Mali je naglasio da je saradnja sa Francuskom veoma važna za Srbiju, posebno u oblasti ekonomije i finansija. Francuska je jedan od najvećih investitora u Srbiji, a postoji prostor za dalji razvoj ekonomske saradnje između dve zemlje.

Na samitu Zapadnobalkanske šestorke, pored razgovora o javnim finansijama, razmatrane su i druge teme kao što su regionalna saradnja, evropske integracije i bezbednost. Vučić je istakao značaj saradnje zemalja regiona u rešavanju zajedničkih izazova i istakao da je stabilnost Zapadnog Balkana važna za evropsku bezbednost i prosperitet.

Predsednik Vučić je takođe razgovarao sa drugim liderima Zapadnobalkanske šestorke o aktuelnim političkim pitanjima u regionu, kao i o bilateralnoj saradnji sa svakom od zemalja članica. Srbija je istakla svoju posvećenost evropskim integracijama i reformama koje će omogućiti bolji život građana i jačanje demokratskih institucija.

Na samitu je potvrđena podrška zemalja regiona evropskim integracijama i napretku ka članstvu u Evropskoj uniji. Važnost regionalne saradnje i međusobnog poverenja bila je istaknuta kao ključni faktori za stabilnost i prosperitet Zapadnog Balkana.

Ministar Mali je zaključio da je sastanak između predsednika Vučića i Makrona bio veoma uspešan i da je otvorio nove mogućnosti za jačanje saradnje između Srbije i Francuske. Francuska je jedan od ključnih partnera Srbije u oblasti ekonomije i finansija, te je važno održavati dobre odnose i nastaviti sa zajedničkim projektima i investicijama.

Srbija nastavlja sa reformama i modernizacijom ekonomije kako bi unapredila svoj privredni rast i stvorila bolje uslove za život građana. Saradnja sa evropskim partnerima, kao što je Francuska, igra ključnu ulogu u ostvarivanju ovih ciljeva i jačanju pozicije Srbije na međunarodnoj sceni.

Sve u svemu, sastanak između predsednika Vučića i Makrona bio je koristan za obe zemlje i otvorio je nove perspektive za saradnju u oblasti javnih finansija, ekonomije i finansija. Francuska je isticana kao važan partner Srbije, a nastavak saradnje će omogućiti dalji ekonomski razvoj i unapređenje života građana. Srbija nastavlja sa svojim reformama i evropskim integracijama, te se očekuje da će dalje jačanje veza sa Francuskom doneti brojne koristi za obe zemlje.

Jovana Radić avatar