Stiže jedan punjač za sve mobilne uređaje

Milan Petrović avatar

Zakon o ujednačenim punjačima za mobilne uređaje u EU koji je usvojen prije dvije godine počeo bi se primjenjivati od jeseni 2024. godine. To znači da će potrošači moći koristiti samo jedan punjač za sve male i srednje prenosne elektronske uređaje, umjesto više različitih uređaja i kablova za svaki novi uređaj koji kupe.

Ovaj zakon je donesen nakon dugogodišnjih pregovora između Evropskog parlamenta i zemalja članica Unije. Cilj ovog zakona je da se proizvodi učine održivijima, smanji elektronski otpad i olakša život potrošačima. U skladu sa zakonom, mobilni telefoni, tableti, e-čitači, slušalice u ušima, digitalne kamere, tastature, slušalice, prenosive konzole za video igre i prenosivi zvučnici će morati biti opremljeni u-es-be C portom od jeseni 2024. godine, bez obzira na proizvođača.

Osim toga, laptopovi će također morati biti prilagođeni ovim zahtjevima od 2026. godine. Zakon također reguliše brzinu punjenja za uređaje koji podržavaju brzo punjenje. Međutim, zajednički priključak se neće odnositi na električne četkice za zube i brijače zbog tehničkih nekompatibilnosti.

Očekuje se da će ovo dovesti do veće ponovne upotrebe punjača i donijeti uštedu od 250 miliona eura. Procjenjuje se da godišnje odbačeni i neiskorišćeni punjači predstavljaju oko 11.000 tona elektronskog otpada. Izvjestilac EP, Aleks Agijus Saliba, ističe da će ova odluka značajno pojednostaviti život evropskih građana, s obzirom da su prije 12 ili 13 godina postojale 33 vrste punjača samo za pametne telefone.

Uvođenje ovog zakona će pozitivno uticati na okoliš i pomoći u smanjenju elektronskog otpada. Također će omogućiti potrošačima veću jednostavnost i praktičnost pri korišćenju svojih prenosnih elektronskih uređaja. Potrošači više neće morati razmišljati o tome koji punjač odgovara njihovom uređaju, jer će moći koristiti isti punjač za sve svoje uređaje.

Ovaj zakon će također pomoći u promociji održive proizvodnje i smanjenju negativnog uticaja elektronskih uređaja na okoliš. Kroz veću ponovnu upotrebu punjača i smanjenje otpada, očekuje se da će se smanjiti količina elektronskog otpada koji završava na deponijama.

Uvođenje standardizovanih punjača za mobilne uređaje predstavlja korak ka stvaranju održivijeg društva i doprinosi globalnim naporima za zaštitu životne sredine. Potrošači u EU će imati koristi od ovog zakona jer će im olakšati svakodnevnu upotrebu njihovih elektronskih uređaja.

Ukratko, novi zakon o ujednačenim punjačima za mobilne uređaje u EU donosi brojne prednosti, uključujući veću jednostavnost, praktičnost i održivost. Potrošači će moći koristiti jedan punjač za sve svoje male i srednje prenosne elektronske uređaje, što će smanjiti količinu elektronskog otpada i olakšati njihov svakodnevni život. Očekuje se da će primjena ovog zakona započeti od jeseni 2024. godine i donijeti pozitivne promjene kako potrošačima tako i okolišu.

Milan Petrović avatar