Šta Srbiji donosi grande panda iz Kragujevca

Milan Petrović avatar

Pokretanje proizvodnje modela „Fijat Grande Panda“ u Kragujevcu predstavlja važan korak ka povećanju domaće proizvodnje motornih vozila i poboljšanju ekonomije Srbije. Naučni saradnik Ivan Nikolić ističe da će novi model biti dostupan u hibridnoj i potpuno električnoj verziji, što će dodatno unaprediti ponudu kompanije „Stelantis“ na tržištu kompaktnih automobila.

Očekuje se da će lansiranje modela „Grande Panda“ imati pozitivne efekte na zaposlenost, robni izvoz i bruto domaći proizvod. Nikolić ističe da je važno smanjenje troškova proizvodnje, dalji razvoj tehnologije i održavanje visokih standarda kvaliteta kako bi Evropa bila uspešna u proizvodnji električnih vozila.

Ipak, postoji izazov u vezi sa cenom malih evropskih električnih vozila, koje su trenutno skuplje u poređenju sa vozilima sa unutrašnjim sagorevanjem. Nikolić navodi primer vozila kao što su „Pežo 208“ i „Fijat 500“, čije su električne verzije značajno skuplje od tradicionalnih modela.

Kina je postala svetski lider u proizvodnji baterija i električnih vozila, zahvaljujući velikoj podršci kineske vlade ovoj industriji. Nikolić naglašava da subvencije za kupovinu električnih vozila igraju važnu ulogu u podsticanju prodaje, a uvođenje subvencija za model „Fijat Grande Panda“ bi moglo dodatno stimulisati tražnju.

Ukupno, lansiranje novog modela „Fijat Grande Panda“ u Kragujevcu predstavlja korak ka unapređenju srpske automobilske industrije i ostvarenju održive ekonomije.

Milan Petrović avatar