Šta da radite s lavandom nakon što procveta

Milan Petrović avatar

Lavanda je prelepa višegodišnja biljka koja ne zahteva mnogo održavanja, a takođe ima sjajne osobine kao što su umirujući miris i privlačenje važnih oprašivača poput pčela i leptira. Da biste podstakli lavandu da cveta ponovo, važno je skidati cvetove nakon cvetanja kako bi biljke mogle da se fokusiraju na proizvodnju novih cvetova. Orezivanje cvetova lavande je veoma jednostavno i može se obaviti makazama. Berba cvetova se može obaviti čim se nekoliko pupoljaka otvori na stabljici, a osušeni cvetovi se mogu koristiti na razne načine. Za starije biljke lavande može biti potrebno jače orezivanje kako bi se biljke vratile u formu. Nakon orezivanja, biljke će možda trebati malo vremena da se oporave, ali će rezultati biti vredni truda.

Kada je u pitanju đubrenje, lavanda ne zahteva mnogo hranljivih materija, pa je najbolje koristiti kompost kao malč oko osnove biljaka. Kompost će obezbediti biljkama stalnu dozu energije, ali neće ih prehraniti. Zalivanje lavande treba raditi umereno, jer biljke su vrlo podložne truleži korena. Lavanda je otporna na sušu, pa je najbolje zalivati biljke samo kada je zemlja potpuno suva.

Briga o lavandi nakon cvetanja je ključna za zdravlje biljaka i podsticanje novog cvetanja. Ako pratite ove jednostavne savete, vaša lavanda će ostati zdrava i lepa tokom cele sezone, a možda čak i procvetati više puta. Uživajte u mirisu i lepoti ove predivne biljke!

Milan Petrović avatar